Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Това пристанище не е пристанище, поземлен имот е

| обновено на 11.10.21 в 17:05

В близост до Бургас има една територия, обвита с мистика и магия. Точно като в приказките, на нея се появяват и изчезват разни неща - сгради, кейове, плажове… Да, става въпрос за територията в парк „Росенец“, около т. нар. летни сараи.

Покрай масирания протест през юли 2020 г., останал в историята като „голямото плажуване“, държавата се сети да провери какво точно е построено в района около плажа и законно ли е то. За по-малко от месец, от регионалното министерство излязоха с официална позиция, след като от прокуратурата изискаха проверка, че за пристанът за яхти няма и никога не е имало одобрен инвестиционен проект или разрешително за строеж. Той просто се е появил.

Още тогава се обърнахме с подробни въпроси към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), които ни върнаха отговор по-кратък и от самите въпроси. Вторият ни опит, към служебното правителство, се оказа по-успешен. След запитване по Закона за достъп до обществена информация, оттам ни отговориха подробно за хронологията и настоящето около въпросния кей.

На 2 септември 2019 г., една от фирмите, свързвани в публичното пространство с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, а именно - „Хермес Солар“ внася в МРРБ документация за изготвяне на Специализиран Подробен устройствен план - Парцеларен план за пристанищната акватория към пристан за яхти и лодки - Отманли. И, докато някои хора се оплакват от мудност на институциите, тук те действат завидно бързо. Със своя заповед, още на 11 октомври, тогавашният заместник - министър Николай Нанков, дава зелена светлина проектът да бъде съгласуван. Причината е, че има необходимост „съществуващия пристанищен обект“ да бъде вписан вписан в пристанищните регистри. По-малко от месец е отнело на две други министерства - на отбраната и на транспорта да съгласуват проекта. Транспортното ведомство също пояснява, че този обект съществува и е част от изградения поетапно през 70-те и 80-те години ведомствен „Яхт клуб Росенец“.

Каква е хронологията?

В приемо-предавателен протокол от 19 януари 2007 г., при който „Лукойл Нефтохим“ предава на доброволния пенсионен фонд „Лукойл гарант“ два поземлени имота на тази територия, в дълготрайните активи е посочена и кейова стена, въведена в експлоатация през 1982 г. Тя е вписана без размери.

През 2010 г. в кадастъра се появява поземлен имот, с начин на трайно ползване - за пристанище, собственост на държавата, но без документ за собственост. Инициативата е на друга фирма, свързвана с Доган - „Стрейтлайн“. Площта е 1843 кв. м.

Годината вече е 2014 г. и „Стрейлайн“ продава на „Хермес Солар“ поземлен имот с няколко сгради, а в протокола описан и владение на „кейова стена“. Без размери и площ.

В скица през 2016 г. се появява поземлен имот, с площ 1843 кв. м., урбанизирана територия и начин на трайно ползване - пристанище. През юли, същата година, той е актуван като частна държавна собственост от областния управител. По това време - Вълчо Чолаков. Малко след това, службата по геодезия решава да заличи поземления имот "пристанище" и нанася на картата нов обект. Един малък, трапецовиден имот, който стои между частните сгради, наричани сараи и кейовата стена. През септември той вече е нанесен на картата като частна собственост - на „Стрейтлайн“, с площ 814 кв. м. Тогава областната администрация е преценила, че има документна грешка при прехвърлянето на имотите и се отказва тези терени. 

В последствие, обаче, това се променя. През 2020 г., февруари месец, се прави нова промяна в кадастъра и се появява поземлен имот, но вече с размери 5838 кв. м., с начин на трайно ползване – за пристанище.

В скицата няма данни за собственост, уточняват от МРРБ. Но после тя се появява. 

Ами, щом не го щете, ще го вземем.

„Съставен е нотариален акт № 39, т. I, рег. № 527, дело № 35 от 18.03.2020г. на основание чл. 587, ал. 1 от ГПК (констативен нотариален акт), с който се признава „Хермес Солар“ ООД за собственик на недвижим имот, обособен в пристанищната акватория на Черно море и граничещ с имот с идентификатор 07079.831.263, м. „Отманли“, Лесопарк Росенец, гр. Бургас - ПИ с идентификатор 07079.831.346, целият с площ 5838 кв. м, с трайно предназначение на територията - територия за транспорт и начин на трайно ползване - за пристанище“, информират още от МРРБ.

Именно в нотариалния акт е описано, че кейовата стена е с увеличена площ още през 80-тте години. В редица публикации, от сайта Биволъ посочват, че това е станало далеч по-късно:

„До февруари 2018 м. кеят е дълъг около 50 метра. Ноември 2019 г. към него са пристроени още 220 м. Новото мащабно съоръжение е с обща дължина 270 м. и оформя нова марина, в която могат да се приютят големи яхти.“

В кадастралната карта, обаче, все още няма данни за собственост, въпреки нотариалния акт на „Хермес Солар“.

Към днешна дата, от регионалното министерство казват, че няма какво да направят. Макар да няма строителни книжа и проекти, то пристанището се води поземлен имот и не попада в определението за строеж.

Да обобщим – имаме пристанище, което не е пристанище, а е поземлен имот, въпреки че иска да стане пристанище. То е частна собственост, по нотариален акт и незнайна – според кадастралната карта. И въпреки че няма документи за строеж, то не е незаконно, защото не е строеж, а поземлен имот. И нещо друго интересно за финал - въпреки голямото бързане от страна на министерствата поради нуждата този обект да бъде вписан в регистрите, до днешна дата, той не фигурира в тях. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За трети път в Сливен разбиват църквата, където служи протестиращият отец Иван Янков

За трети път в рамките на месеца неизвестни разбиват църквата в сливенския квартал „Речица“. В храма „Света Троица“ служи отец Иван Янков, който преди месец в знак на несъгласие с касирането на епархийските избори за нов сливенски митрополит, обяви гладна стачка и скандализира висшия клир на църквата преди Великденските пости, наричайки църквата..

публикувано на 19.04.24 в 18:34

Община Сливен продължава подкрепата за доброволните формирования

Сливенските села Младово и Бинкос бяха домакини на срещите на кмета на Община Сливен Стефан Радев с доброволци от новите формирования „Циклон“ и „Вихър“. Днес той връчи на всеки един от тях защитна екипировка и карта на доброволеца за легитимация. Облеклото е изработено, съгласно стандартите за осигуряване защита на доброволците при изпълнение на..

публикувано на 19.04.24 в 17:21

ПП "Възраждане":Проблемът с пропадналия участък към "Сарафово" се задълбочава

Ситуацията с пропадналия участък между Солниците и „Сарафово“ става все по-сложна, след като в нея се намесва и МОСВ. Това коментират от ПП „Възраждане“ след отговор на областния управител Пламен Янев по темата. От питането на общинския съветник Мариян Иванов става ясно, че екоминистерството ще проверява близкия плаж за наличие на дюни, което ще..

публикувано на 19.04.24 в 14:39
ТД на НАП в Бургас, архив

Наближава крайният срок за дължимите данъци върху доходите от миналата година

До 30 април гражданите внасят дължимите данъци върху доходите си, придобити през 2023 г., напомнят от Националната агенция за приходите. Най-бързо и лесно и по всяко време на денонощието плащането към НАП става чрез виртуалния ПОС терминал (е-услугата на приходната агенция за плащане с карти). Електронната услуга „Справка за задълженията с възможност..

публикувано на 19.04.24 в 14:29

"Православен зов" : Епископ Йеротей може най-ефективно и пълнотворно да работи за обединяване на свещениците и миряните

На 22 април предстои заседание на Светия Синод, на което трябва да се направи нов списък с достоизбираеми епископи, кандидати за сливенски митрополит. Сдружение „Православен зов“ разпространи становище  до медиите относно избора, в което сигнализира, че има опасност епископ Йеротей да не попадне в списъка. Председателят на..

публикувано на 19.04.24 в 13:41

Немската езикова гимназия „Гьоте“ организира благотворителен концерт

Немската езикова гимназия "Гьоте" кани бургазлии на традиционния си благотворителен концерт под надслов "Обич за всички". Той ще се проведе днес и се организира за 12 - та година, като учениците се ангажират с каузата да помогнат на хората с увреждания.  Призивът е да бъдат събрани средства за Защитено жилище за хора с умствена изостаналост, за..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

В Айтос провеждат великденска благотворителна кампания "Подари вечеря на пенсионер в нужда"

Доброволците от инициативата „Бъди човек" - Айтос провеждат за поредна  година благотворителна кампания под надслов "Подари вечеря на пенсионер в нужда".  Събират се хранителни продукти и средства за закупуването им, като хранителни пакети ще бъдат предоставени на самотни възрастни хора в Айтоско. Акции те традиционно се провежда за..

публикувано на 19.04.24 в 09:40