Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

От днес учениците в Ямбол и Елхово ще учат дистанционно

Снимка: БГНЕС

Заради повишената заболеваемост, учениците от общините Ямбол и Елхово, от днес преминават в дистанционна форма на обучение. Продължава да се усложнява и ситуацията в болниците.

В Елхово е отчетена заболеваемост от 800 заразени на 100 000, докато в Ямбол е 760 на 100 000 и това налага учениците да си останат вкъщи, уточни директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Радостина Калчева:

"Изпратихме предписание до Инспектората по образование, в което сме предписали до края на следващата седмица да преустановят присъствените занимания на учениците. "

Около 50 са свободните Ковид легла в четирите болници на областта, където се настаняват болните. Най – осезаемият проблем е в единственото интензивно отделение, където местата са почти запълнени вече втора седмица.

Другият проблем е, че в областта работи само една Ковид зона, която е изключително натоварена - на ден през нея преминават по около 40 пациенти, каза още директорът на РЗИ:

"Има нужда от втора, дори от трета ковид зона, но към този момент има само една, която функционира."


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниела Павлова, директор на Средно училище „Пейо Яворов“ в Сливен

55% от учениците от 5 до 12 клас в Сливен и Нова Загора се върнаха в класните стаи

55 процента от учениците от 5 до 12 клас в Сливен и Нова Загора се върнаха в класните стаи. Това обяви началникът на Регионалното управление на образованието Кристиана Станкова. Изследваните ученици в двете общини са 5 829 от общо 10 561. В общините Котел и Твърдица учениците от 5 до 12 клас не подлежат на тестове, защото там заболеваемостта е под..

публикувано на 06.12.21 в 14:22

Община Бургас и НБУ подписаха меморандум за сътрудничество

Меморандум за сътрудничество и партньорство подписаха НБУ и Община Бургас. Кметът Димитър Николов сключи споразумението с проф. д-р Веселин Методиев, председател на настоятелството на висшето училище. На срещата присъстваха проф. д-р инж. арх. Пеньо Столаров, програмен директор департамент „Архитектура“, както и главният архитект на Община Бургас..

публикувано на 05.12.21 в 01:38
Николай Денков

Министър Денков: Всеки ден могат да се подават декларации за връщане в клас

Училищата, които не могат да организират връщане към присъствено обучение от понеделник, могат да направят това от вторник, обяви пред БНТ министърът на образованието Николай Денков. „От днес вече имаме тестове, имаме правила, които при наличните тестове, позволяват от понеделник всички ученици да бъдат в клас. Ако в някои училища не успеят да се..

публикувано на 04.12.21 в 16:03

Как учениците могат да влязат отново в клас от 6 декември

Присъственото обучение във всички училища в страната може да бъде възстановено изцяло на 6 декември. Условието е във всички общини със заболеваемост над 250 на 100 000 души учениците да бъдат изследвани безплатно с щадящи тестове за COVID-19 веднъж седмично, а учителите – два пъти седмично. Учениците ще се тестват в училище в началото на първия..

публикувано на 04.12.21 в 07:07
Архив

Учениците се връщат в клас при тестване веднъж седмично

Ротационното обучение отпада и всички ученици от 1-ви до 12-и клас ще се върнат в училище от понеделник. Здравните власти обявиха, че децата ще бъдат изследвани веднъж седмично с наличните тестове. В Бургас, заради празника на града - Никулден, учениците се връщат в клас във вторник.  И днес големите ученици в Бургас,..

публикувано на 03.12.21 в 09:50

Големите ученици в Бургас се върнаха в клас, без тестове

Големите ученици от Бургас, Камено, Карнобат, Поморие и Средец от днес учат на ротационен принцип. Тестове за тях не се правят, показа наша проверка. Около 95% от шестокласниците в основно училище „Георги Бенковски“ днес отново са в класните стаи. Директорът Петко Георгиев пояснява: „Спазваме насоките и мерките, разписани от..

публикувано на 02.12.21 в 13:29

В пет общини учениците преминават на ротационен принцип

Съгласно заповед на министъра на образованието и науката, паралелките в училищата на територията на общините Бургас, Камено, Карнобат, Поморие и Средец преминават на ротационен принцип за периода 02.12.2021 г. - 10.12.2021 г., съобщи РУО Бургас.  Според данните на РЗИ Бургас  за периода 15.11.2021 г. – 28.11. 2021 г.,  за  общините Созопол и..

публикувано на 02.12.21 в 09:27
Подкасти от БНР