Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Около 1500 ученици от начален курс посещават присъствено занятията в Ямбол

Снимка: архив

Около 1500 от близо 4200 ученици от начален курс посещават присъствено учебните занятия в Ямболска област. В много от селата родителите отказват децата им да бъдат тествани.

Особено притеснителна е ситуацията в община Тунджа, в някои от селата родителите категорично отказват тестване на учениците, подчерта зам.- кметът Димитър Димитров. 

"Към момента едва  в четири училища се провежда учебен процес. В Ботево нямаме подписана нито една декларация за съгласие от страна на родителите. Във Веселиново от 72 ученици има подадени три декларации за съгласие." 

Идентична е ситуацията и в селата Скалица, Бояджик, Завой, Тенево.  

Навсякъде има осигурени щадящи тестове, но родителите отказват защото се притесняват по две основни причини, поясни директорката на училището в село Кукорево Тинка Иванова. 

"Едните казват, че ще им вкарате антитела, а другите казват "вие ще го тествате, а ако то излезе положително, нас ще ни затворят вкъщи."

До момента от изследваните в ученици в областта трима са дали положителни проби, като на двама са потвърдени и с PCR- тестове. Една паралелка е поставена под карантина, тъй като децата са били в контакт. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Майката Станимира Господинова

Проверяват сливенски учител за агресия срещу ученик

Регионалното управление на образованието в Сливен извършва проверка срещу учител от Основно училище "Христо Ботев“ за употреба на физическа сила срещу петокласник. Прави се и вътрешна проверка, каза директорът на училището. Инцидентът е станал в часа по математика. До агресията се е стигнало, след като ученикът е щракал с химикалката си в час,..

публикувано на 27.01.22 в 13:32

Родителите на малки деца имат право на болничен заради карантина

Заради новите мерки от Министерството на здравеопазването  напомнят на родителите, че те имат право на болничен лист, ако децата им не посещават градина или ясла заради карантина.  Родителите на ученици до 14 години, които не посещават училище поради въведените противоепидемични ограничения, имат право на месечна целева помощ, в случай че са..

публикувано на 24.01.22 в 13:56

Малките ученици ще учат присъствено в Сливен и Нова Загора

Учениците от 1 до 4 клас в общините Сливен и Нова Загора ще продължат присъственото си обучение през тази седмица, съобщиха от Областния кризисен щаб. Издадената заповед на РЗИ за начина на обучение е изменена, след съгласуване с Министерство на здравеопазването и Министерство на образованието и науката. От днес в електронна среда ще учат само..

обновено на 24.01.22 в 08:36

И в Ямбол от следващата седмица учениците ще учат онлайн

В Ямбол учениците преминават на обучение в електронна среда от началото на следващата седмица. Детските градини и яслите, засега остават отворени, но при строг сутрешен филтър, реши областният медицински съвет на днешното си заседание.  Присъствените занятия се спират и в град Стралджа, въпреки че регистрираните случаи на заболели от Ковид ученици са..

публикувано на 21.01.22 в 13:23

От понеделник учениците в Сливен и Нова Загора ще учат онлайн

Учениците от 1 до 12 клас в общините Сливен и Нова Загора от понеделник следващата седмица ще учат онлайн. Това реши Областният кризисен щаб по повод високите нива на заболеваемост през последните дни в областта и особено в тези две общини. Учениците от общините Котел и Твърдица ще учат присъствено.  Изпълняващият длъжността директор на..

публикувано на 20.01.22 в 19:44

Открит урок по медиация в СУ "Йордан Йовков"

Открит урок по медиация бе поредната образователна инициатива, която проведоха съвместно бургаските Окръжен и Районен съд със средно училище „Йордан Йовков“. Медиаторите Теменужка Чилингирова, Андрея Шивачев и Николай Тотев от Центъра за медиация и спогодби към двата съда представиха  доброволната процедура за разрешаване на спорове. Седмокласниците..

публикувано на 19.01.22 в 14:24

Ръст на карантинирани ученици и липса на заместващи учители в Бургас

220 са новорегистрираните ученици с ковид в бургаска област за последните три дни. 12 са учителите. В Бургас броят на заразените расте, а в по-малките общини карантинираните паралелки са единични.Според директори на училища в областта, присъствената форма е най-добрият вариант на обучение,но, ако се наложи може да се премине дистанционно заради..

публикувано на 17.01.22 в 16:50
Подкасти от БНР