Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

60 имота във в.з. Росенец иска да продаде Община Бургас

| обновено на 26.11.21 в 17:38
Парцелите, оцветени в зелено, ще бъдат обявени за продажба

Около 60 имота, по около и малко над декар всеки, иска да продаде Община Бургас във вилната зона „Росенец“. Парцелите са отредени са вилно застрояване и предложението е да се добавят в програмата за разпореждане с общинската собственост. 
Началникът на ресорния отдел в администрацията Живко Димитров поясни:
 „Регулационен план има, но това, на терен, е една поляна. Техническа инфраструктура няма никаква. Нито една тръба. Няма ток. Няма канал. Не е обслужено. Трудно се стига, особено във влажните месеци. Затова идеята, пак няма да скрия - моята, като председател на комисията по собственост, беше тръжната процедура да бъде проведена лятото. За да могат, все пак, да отидат до поляната и да я видят“, посочи той. 
Според пазарната оценка, в някои от имотите, цената на квадратен метър е около 20 лв. Живко Димитров я обясни в липсата на техническа инфраструктура. 
Той поясни, че общината се опитва да продаде тези имоти от около 10 години. Така искаме малко да разтоварим града от ново строителство, посочи той. Опитваме се да компенсираме продажбата на имоти в урбанизираната среда с такива в крайградски зони, коментира началникът на отдела по общинска собственост. Който закупи тези парцели, ще трябва да инвестира сериозни средства за техническа инфраструктура, коментира Живко Димитров.
Инициативата на общината не предизвика особен интерес в общинските съветници. Стоян Грозев и Георги Дракалиев се поинтересуваха от причината за продажба в този момент и от цената.  Даниела Божинова от „Демократична България“ коментира във Фейсбук “Общински Черен петък на имоти в Община Бургас.
Те са във вилната зона „Росенец“ и са един до друг. Тоест - ако един по-сериозен инвеститор ги закупи, спокойно може да ги окрупни в по-големи парцели. А и цената е примамлива. Взимаме един произволен, делим неговата големина на пазарната оценка и получаваме около 20 лв./квадратен метър. От Община Бургас поясняват, че това е начална тръжна цена. Тоест - тя може да се завиши. С колко ще се увеличи - ще се реши на търга, който е с тайно наддаване, каквато е практиката не само в Бургас.
Няколко неща ме притесняват, коментира Стоян Царев, заместник - председател на партия „Средна европейска класа“. Имотите са ценен капитал и не трябва да се продават, посочи той:
„В бъдеще могат да носят само печалба. Както знаете, хората, по принцип, инвестират в имоти. Цената на имотите никога не пада, тя само може да се вдига. В случая, това, което ме притеснява, е кое там налага продажбата на имот, защото мястото е много атрактивно. То е близко до пътя и смятам, че цената, за която са обявени за продажба е доста ниска, спрямо цената, която е на имоти, които се продават в близост", коментира политикът.
Имоти в близост струват 20 евро на квадрат, двойно повече, посочи Стоян Царев. Всички парцели са около декар и може те да се окрупнят и да се търси вариант на публично-частно партньорство, от което общината да спечели повече, коментира той.
От Община Бургас посочиха, че няма заявен интерес, но се надяват да възникне. Причината, че част от имотите не са били включени досега в програмата за разпореждане е, че имало разминаване между действащата кадастрална карта и одобрения подробен план. За да се преодолее това разминаване, от общината са изготвили нови актове за общинска собственост, за да съответстват на одобрената карта. 
“При влизане в сила на кадастрална карта за имотите - общинска собственост, се съставят нови актове за общинска собственост, в които се посочват номерът и датата на предходно съставените актове за общинска собственост. Горното се налага поради факта, че за част от имотите предходните актове за общинска собственост са съставени през 2000 г. и не са в условията на кадастрална карта, която е одобрена през 2009 г.”, коментират от общината. 
Крайното решение ще вземе общинският съвет на сесията в края на месеца, очаква се то да е „за“ продажбата. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 8000 лева са събрани от благотворителния концерт за църквата в Панаретовци

8 150 лева са събрани по време на благотворителния концерт „За вярата и доброто“, който се проведе в  зала „Сливен“ на 15 април, съобщават от Общината. Средствата ще се използват за изграждането на храм “Въздвижение на Св. Кръст Господен” в село Панаретовци, където досега не е имало църква. В концерта със свои изпълнения се включиха Ансамбълът за..

публикувано на 16.04.24 в 16:17

Изграждат студентски кампус в Бургас

Мащабен проект, който съчетава дейности в сферата на образованието, на бизнеса и на туризма, има желание да реализира община Бургас. Той ще е в партньорство с община Камено и Кърджали. Самият проект събира  различни модули, по които ще се построят няколко обекта. Те ще се стопанисват от  организации и университети. Археологически център ще се..

публикувано на 16.04.24 в 15:49

Предлагат Зелената зона в Бургас да стане целогодишна

Зелената зона за платено паркиране в Бургас да стане целогодишна, със зимно и лятно работно време. Предложението е на общинската администрация и е внесено за разглеждане в местния парламент от кмета Димитър Николов. Новата стратегия предвижда отпадането на така наречената "хибридна зона", като ще остане само зелената.  Идеята за целогодишна..

публикувано на 16.04.24 в 14:17

Нова улица ще бъде отворена за движение в Сливен

Новата улица между булевардите „Бургаско шосе“ и „Хаджи Димитър“ в Сливен ще бъде отворена за движение до края на месец април, съобщават от Общината. Предстои изграждането на нова Пожарна служба.  За целта Общината трябва да изготви идеен проект, след което да се направи разчет за финансиране.  От Общината уточняват, че в момента текат разговори с..

публикувано на 16.04.24 в 12:08

Започва изграждането на кръгово кръстовище в Поморие

До края на тази седмица ще започне изграждането на кръгово кръстовище в Поморие, на улиците „Княз Борис I“ и „Европа“ и бул. „Яворов“, съобщи кметът на града Иван Алексиев по време на обществено обсъждане за проекта. Срокът за изпълнението му е 90-дневен и за да не влезе ремонтът в туристическия сезон, той ще се изпълни на два 45-дневни етапа...

публикувано на 16.04.24 в 09:04

Тестват националната система за ранно предупреждение в Бургас

Националната система за ранно предупреждение и оповестяване при бедствия и въздушна опасност ще бъде тествана днес в Бургас, съобщи общината. Между 9 и 12 часа ще прозвучат сирени и предварително записано съобщение.  Целта е проверка на техническото състояние на системата, уточняват оттам.

публикувано на 16.04.24 в 08:08

Спират водата в Сарафово и в блокове в "Славейков"

Квартал Сарафово ще остане без вода днес от 8:30 ч до 16 ч., предупреди ВиК-Бургас. Причината е извършването на строително-монтажни работи. Вода няма да има на 16 април и в жилищни блокове в жилищен комплекс "Славейков", информират също от дружеството.  От 9 до 12 ч тя ще бъде спряна в блоковете с номера 44,  118, 205, на ниските етажи в блок 46 и в..

обновено на 16.04.24 в 07:15