Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

60 имота във в.з. Росенец иска да продаде Община Бургас

| обновено на 26.11.21 в 17:38
Парцелите, оцветени в зелено, ще бъдат обявени за продажба

Около 60 имота, по около и малко над декар всеки, иска да продаде Община Бургас във вилната зона „Росенец“. Парцелите са отредени са вилно застрояване и предложението е да се добавят в програмата за разпореждане с общинската собственост. 
Началникът на ресорния отдел в администрацията Живко Димитров поясни:
 „Регулационен план има, но това, на терен, е една поляна. Техническа инфраструктура няма никаква. Нито една тръба. Няма ток. Няма канал. Не е обслужено. Трудно се стига, особено във влажните месеци. Затова идеята, пак няма да скрия - моята, като председател на комисията по собственост, беше тръжната процедура да бъде проведена лятото. За да могат, все пак, да отидат до поляната и да я видят“, посочи той. 
Според пазарната оценка, в някои от имотите, цената на квадратен метър е около 20 лв. Живко Димитров я обясни в липсата на техническа инфраструктура. 
Той поясни, че общината се опитва да продаде тези имоти от около 10 години. Така искаме малко да разтоварим града от ново строителство, посочи той. Опитваме се да компенсираме продажбата на имоти в урбанизираната среда с такива в крайградски зони, коментира началникът на отдела по общинска собственост. Който закупи тези парцели, ще трябва да инвестира сериозни средства за техническа инфраструктура, коментира Живко Димитров.
Инициативата на общината не предизвика особен интерес в общинските съветници. Стоян Грозев и Георги Дракалиев се поинтересуваха от причината за продажба в този момент и от цената.  Даниела Божинова от „Демократична България“ коментира във Фейсбук “Общински Черен петък на имоти в Община Бургас.
Те са във вилната зона „Росенец“ и са един до друг. Тоест - ако един по-сериозен инвеститор ги закупи, спокойно може да ги окрупни в по-големи парцели. А и цената е примамлива. Взимаме един произволен, делим неговата големина на пазарната оценка и получаваме около 20 лв./квадратен метър. От Община Бургас поясняват, че това е начална тръжна цена. Тоест - тя може да се завиши. С колко ще се увеличи - ще се реши на търга, който е с тайно наддаване, каквато е практиката не само в Бургас.
Няколко неща ме притесняват, коментира Стоян Царев, заместник - председател на партия „Средна европейска класа“. Имотите са ценен капитал и не трябва да се продават, посочи той:
„В бъдеще могат да носят само печалба. Както знаете, хората, по принцип, инвестират в имоти. Цената на имотите никога не пада, тя само може да се вдига. В случая, това, което ме притеснява, е кое там налага продажбата на имот, защото мястото е много атрактивно. То е близко до пътя и смятам, че цената, за която са обявени за продажба е доста ниска, спрямо цената, която е на имоти, които се продават в близост", коментира политикът.
Имоти в близост струват 20 евро на квадрат, двойно повече, посочи Стоян Царев. Всички парцели са около декар и може те да се окрупнят и да се търси вариант на публично-частно партньорство, от което общината да спечели повече, коментира той.
От Община Бургас посочиха, че няма заявен интерес, но се надяват да възникне. Причината, че част от имотите не са били включени досега в програмата за разпореждане е, че имало разминаване между действащата кадастрална карта и одобрения подробен план. За да се преодолее това разминаване, от общината са изготвили нови актове за общинска собственост, за да съответстват на одобрената карта. 
“При влизане в сила на кадастрална карта за имотите - общинска собственост, се съставят нови актове за общинска собственост, в които се посочват номерът и датата на предходно съставените актове за общинска собственост. Горното се налага поради факта, че за част от имотите предходните актове за общинска собственост са съставени през 2000 г. и не са в условията на кадастрална карта, която е одобрена през 2009 г.”, коментират от общината. 
Крайното решение ще вземе общинският съвет на сесията в края на месеца, очаква се то да е „за“ продажбата. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
База на УОС

Близо 150 бежанци настанени в детски бази, но не се знае до кога

Близо 150 украински бежанци са настанени в две бази в Равда, които се стопанисват от предприятието „Ученически отдих и спорт“. Осигурени са им нощувки, хладилници, телевизори и храна – три пъти на ден. Това поясни изпълнителният директор Пантелей Мемцов, но добави, че след 15 юни вече имат резервации за деца: „Най-големият проблем,..

публикувано на 19.05.22 в 15:13

Над 6500 ученици и учители се включват в празничното шествие за 24 май

Завръща се представителното празнично шествие на бургаските детски и учебни заведения, и на културните институти, посветено на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност – 24 май. Д ецата от детските градини, учениците и учителите, които са записани за участие в него са над 6500.  В..

публикувано на 19.05.22 в 13:38

Спас Узунов: По мерките срещу увеличената численост на гларусите трябва да работят експерти

Бургас ще бъде първата Община в България, която ще сформира работна група за набелязване на мерки, ограничаващи популацията на гларусите в града. Това каза за БНР Бургас Спас Узунов от Българска фондация „Биоразнообразие“ (БФБ).  Като общество също сме допринесли за тази популация, защото им е улеснен достъпът до храна, макар че Общината през..

публикувано на 19.05.22 в 13:37

Обучават безработни на „Дигитална компетентност“ и „3D проектиране“

Срокът за прием на заявления за включване в обучение на безработни и неактивни лица, вкл. с увреждания, за придобиване на ключови компетентности по „Дигитална компетентност“ и „3D проектиране“, се удължава до 25 май. Обученията са организирани от Община Бургас по проект: BG05M9OP001-2.056-0010-C01 “Интегриран проект за осигуряване на..

публикувано на 19.05.22 в 10:47

Денят на Натура 2000 ще бъде отбелязан на брега на Поморийското езеро

Българска фондация Биоразнообразие и Зелени Балкани със съдействието на Община Поморие организират специален празник в Поморие на брега на Поморийското езеро. Поводът е  21 май когато цяла Европа отбелязва  Денят на Натура 2000.  Тази година програма LIFE, която финансира повече от 20 екологични проекта в България, включително и за Поморийско..

публикувано на 19.05.22 в 10:40

Затварят частично бургаската улица "Места"

Част от бургаската улица "Места" в "Лазур" ще бъде затворена частично за месец, съобщават от Общината.  Превозните средства няма да могат да преминават между бл. 21 и кръстовището до бл. 16. Причината е извършването на ремонтни дейности по дъждовната канализация.  Временната организация на движението ще бъде въведена днес  от 9:00 часа до 17:00 часа..

обновено на 19.05.22 в 09:15

Без нарушения премина матурата в Ямболска област

Без сигнали за нарушения премина полагането на първия държавен зрелостен изпит в Ямболска област. От 651 допуснати ученици, 35 не са се явили. 616 ученици са се явили на зрелостния изпит по литература в областта, като  заявления за полагане на матура са подадени от 748 завършващи, обясни началникът  Регионалното управление на..

публикувано на 18.05.22 в 15:33