Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Мобилен рентген спасява живот в Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ Бургас

Мобилна рентгенова система – т.нар. С-рамо, вече спасява животи в Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ Бургас. Тя беше купена от болницата с помощта на Министерството на здравеопазването и даде нови възможности на съдовите хирурзи. Благодарение на рентгеновия контрол в реално време, те вече могат да правят операции „2 в 1“. Тази иновативна техника е най-щадяща, защото в едно оперативно време и чрез един достъп може да се извърши едновременно операция на няколко съда и поставяне на стентове, разясни ръководителят на Клиниката по съдова хирургия проф. д-р Валентин Василев.

„С-рамото е дълго чакана придобивка и издига нашата клиника на много високо ниво. Малко отделения по съдова хирургия в страната могат да се похвалят с такава хибридна операционна. Вече можем до голяма степен да избегнем отворените големи операции, което е много добра новина за пациентите със съдови проблеми“, посочи той.

Голяма част от тези пациенти имат придружаващи заболявания, водещи до запушвания на съдовете – сърдечно-съдови заболявания, диабет. При някои прилагането на пълна упойка е противопоказано, а под контрола на мобилния рентген съдовите хирурзи могат да направят на практика всичко – чрез артериална пункция да се отстранят запушванията на съдовете, или да се поставят специални балонни катетри, които да ги разширят и така да възстановят кръвоснабдяването. На практика с едно влизане в операционната може да се работи по няколко съда, да се предотвратят тромбози, да се спасят важни органи.Най-честите пациенти на отделението на диабетиците, посочва проф. Василев, чиято последна научна разработка е „„Периферна атеросклеротична болест при болните от захарен диабет“. Диабетът уврежда съдовете, води до гангрени, ампутации, а ранната намеса на съдовия хирург и новите възможности на Клиниката позволяват това да не се случи и краката да бъдат спасени. Вече има и пациенти, които получават тромбози и след прекаран Covid-19, затова консултацията със съдов хирург при тези пациенти, също е препоръчителна, допълва специалистът.

Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ Бургас е най-голямата в региона. Операциите не са спирали заради пандемията, защото тук се работи най-вече по спешност. Пациентите не бива да се връщат, защото рискът от гангрени и ампутации е реален. Екипът на клиниката е млад и амбициозен, състои се основно от лекари под 40 години , които вече са започнали и академична кариера като асистенти в Медицинския факултет и Факултета по обществено здраве и здравни грижи към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. „Оптимист съм за бъдещето и за развитието на най-голямата болница, вярвам, че тя ще бъде наситена с качествени кадри и ще бъде болницата, в която с гордост и огромно доверие всеки ще влиза и ще поверява живота си в нашите ръце“, подчертава проф. Василев.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спешно се търсят кръводарители за млада жена от Бургас

Спешно се търсят кръводарители за 33-годишната Атанаска Пилева. Тя е в отделението по реанимация на УМБАЛ Бургас, съобщиха нейни близки. Жената е в критично състояние, с много нисък хемоглобин. Нуждае се от 12 банки кръв, без значение от кръвната група. Семейството моли желаещите да помогнат в тежката ситуация!  Тези, които ще се отзоват е..

публикувано на 23.01.22 в 12:50

Пет пъти са скочили разходите на областната болница в Ямбол

Пет пъти са скочили разходите на областната болница в Ямбол за електричество, газ и кислород през последните два месеца. Не е ясно докога ръководството на лечебното заведение ще успява да погасява задълженията, тъй като приходите от дейността им остават непроменени.  Скокът на разходите е драстичен, коментира  изпълнителният директор на МБАЛ „Св...

публикувано на 22.01.22 в 17:13

Ротари клуб „Бургас Приморие“ с кампания срещу рака на гърдата

Ротари клуб „Бургас Приморие“, съвместно с  Комплексния онкологичен център в Бургас, проведоха символичен благотворителен маратон, в който се включиха десетки ентусиасти. С ъбраните средства от серията “Спортувай с мисия с КОЦ- Бургас”, ще се използват за 100 безплатни прегледа при специалист онкохирург за диагностика на рак на млечната жлеза..

публикувано на 21.01.22 в 12:05

Близначки се родиха в УМБАЛ Бургас на Бабинден

Близначките Карина и Никол се появиха на бял свят в УМБАЛ Бургас точно на днешния Бабинден по стар стил, когато отбелязваме Деня на родилната помощ. До обяд в бургаската болница се родиха пет деца, две от които - момчета. Поради епидемичната обстановка персоналът на двете отделения - Родилно и Гинекология, отбеляза Деня на родилната помощ в..

публикувано на 21.01.22 в 11:37

55 новозаразени ученици в Сливен само за ден

Нов ръст на заболелите с COVID - 19 е регистриран в област Сливен през изминалото денонощие. Новозаболелите лица са 242 при 214 в предходния ден. Сред тях учениците  са 55 при 50 в предходния ден, диагностицирани са и 14 учители, като повечето от тях са от различни училища в Сливен, съобщиха от Областния кризисен щаб по данни на РЗИ. Епидемиологичните..

публикувано на 19.01.22 в 16:55

В Белодробната болница в Бургас са осигурени всички медикаменти за лечение на ковид

Сградата на Белодробната болница, има нужда от обновяване. Управителят й д-р Евелина Трошанова е внесла докладна записка до общинския съвет, в която посочва необходимите средства и мотиви за освежаването на зданието.От ремонт се нуждае и поликлиничната част, където се приемат пациенти за консултации. Ремонтирана е вътрешната част на болницата, в стаите..

публикувано на 19.01.22 в 15:26

Недостиг на лични лекари в област Бургас

В разгара на поредната Covid вълна се оказва, че в някои населени места в област Бургас има недостиг на лични лекари. Миналата седмица стана ясно, че град Созопол е останал само с един личен лекар. Подобно е положението и в община Малко Търново. 275 са необходимите лични лекари за област Бургас, а към момента има сключени договори със 179...

публикувано на 17.01.22 в 13:35
Подкасти от БНР