Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В пет общини учениците преминават на ротационен принцип

Преминаване на обучение от разстояние в електронна среда за 50% от паралелките в училищата на територията на общините Бургас, Камено, Карнобат, Поморие и Средец

Снимка: Pixabay

Съгласно заповед на министъра на образованието и науката, паралелките в училищата на територията на общините Бургас, Камено, Карнобат, Поморие и Средец преминават на ротационен принцип за периода 02.12.2021 г. - 10.12.2021 г., съобщи РУО Бургас. 

Според данните на РЗИ Бургас  за периода 15.11.2021 г. – 28.11. 2021 г.,  за  общините Созопол и Царево е достигната 14-дневна заболяемост над 500 на 100 хиляди души. За общините Бургас, Камено, Карнобат, Поморие и Средец е достигната 14-дневна заболяемост между 250 и 500 на 100 хиляди души. За общините Айтос, Малко Търново, Несебър, Приморско, Руен и Сунгурларе заболяемостта е под 250 на 100 хиляди души.

В тази връзка от днес:

1. За училищата от общините Айтос, Малко Търново, Несебър, Приморско, Руен и Сунгурларе образователният процес да се провежда присъствено за всички ученици от I до XII клас.

2. За училищата от общините Созопол  и Царево да се приложат мерките, разписани в т. 3 от заповед на министъра на образованието и науката. Директорите на училищата от посочените общини следва да организират обучение от разстояние в електронна среда чрез използване средствата на информационните и комуникационните технологии за всички ученици, освен за учениците от I до XII клас, когато за тях са изпълнени условията по т. 20, буква „а“ от Заповед № РД-01-890/ 03.11.2021 г., изм. със Заповед № РД-01-915/ 09.11.2021 г. на министъра на здравеопазването или когато най-малко 50% от учениците в паралелката разполагат с валиден документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или за отрицателен резултат от лабораторно изследване.

3. За училищата от общинитеБургас, Камено, Карнобат, Поморие и Средец да се приложат мерките, разписани в т. 4 от Заповед № РД 09-4666/ 26.11.2021 г. на министъра на образованието и науката.

Директорите на училищата от тези 5 общини подготвят аргументирани предложения с график за ротация за преминаване на обучение от разстояние в електронна среда за 50 % от паралелките в съответното училище за периода 02.12.2021 г. – 10.12.2021 г. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Майката Станимира Господинова

Проверяват сливенски учител за агресия срещу ученик

Регионалното управление на образованието в Сливен извършва проверка срещу учител от Основно училище "Христо Ботев“ за употреба на физическа сила срещу петокласник. Прави се и вътрешна проверка, каза директорът на училището. Инцидентът е станал в часа по математика. До агресията се е стигнало, след като ученикът е щракал с химикалката си в час,..

публикувано на 27.01.22 в 13:32

Родителите на малки деца имат право на болничен заради карантина

Заради новите мерки от Министерството на здравеопазването  напомнят на родителите, че те имат право на болничен лист, ако децата им не посещават градина или ясла заради карантина.  Родителите на ученици до 14 години, които не посещават училище поради въведените противоепидемични ограничения, имат право на месечна целева помощ, в случай че са..

публикувано на 24.01.22 в 13:56

Малките ученици ще учат присъствено в Сливен и Нова Загора

Учениците от 1 до 4 клас в общините Сливен и Нова Загора ще продължат присъственото си обучение през тази седмица, съобщиха от Областния кризисен щаб. Издадената заповед на РЗИ за начина на обучение е изменена, след съгласуване с Министерство на здравеопазването и Министерство на образованието и науката. От днес в електронна среда ще учат само..

обновено на 24.01.22 в 08:36

И в Ямбол от следващата седмица учениците ще учат онлайн

В Ямбол учениците преминават на обучение в електронна среда от началото на следващата седмица. Детските градини и яслите, засега остават отворени, но при строг сутрешен филтър, реши областният медицински съвет на днешното си заседание.  Присъствените занятия се спират и в град Стралджа, въпреки че регистрираните случаи на заболели от Ковид ученици са..

публикувано на 21.01.22 в 13:23

От понеделник учениците в Сливен и Нова Загора ще учат онлайн

Учениците от 1 до 12 клас в общините Сливен и Нова Загора от понеделник следващата седмица ще учат онлайн. Това реши Областният кризисен щаб по повод високите нива на заболеваемост през последните дни в областта и особено в тези две общини. Учениците от общините Котел и Твърдица ще учат присъствено.  Изпълняващият длъжността директор на..

публикувано на 20.01.22 в 19:44

Открит урок по медиация в СУ "Йордан Йовков"

Открит урок по медиация бе поредната образователна инициатива, която проведоха съвместно бургаските Окръжен и Районен съд със средно училище „Йордан Йовков“. Медиаторите Теменужка Чилингирова, Андрея Шивачев и Николай Тотев от Центъра за медиация и спогодби към двата съда представиха  доброволната процедура за разрешаване на спорове. Седмокласниците..

публикувано на 19.01.22 в 14:24

Ръст на карантинирани ученици и липса на заместващи учители в Бургас

220 са новорегистрираните ученици с ковид в бургаска област за последните три дни. 12 са учителите. В Бургас броят на заразените расте, а в по-малките общини карантинираните паралелки са единични.Според директори на училища в областта, присъствената форма е най-добрият вариант на обучение,но, ако се наложи може да се премине дистанционно заради..

публикувано на 17.01.22 в 16:50
Подкасти от БНР