Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Хлябът в Бургас поскъпва с между 15% и 20% още преди Коледа

Хлябът в Бургас се очаква да поскъпне между 15% и 20% още преди коледните празници. Основната причина е свързана с високите сметки за ток и по-скъпото брашно. Производителите са категорични, че за да оцелеят, размерът на компенсациите за ток от държавата трябва да се повиши. 

Димитър Людиев е в бизнеса от 30 години. Председател е на Регионалния съюз на хлебопроизводителите. Определя сегашната ситуация като "патова". Ползва кредит, за да плати сметките си за ток, а на свободния пазар на електроенергия, те са непредвидими и в пъти по-високи.


"Пролетта моята фирма плащаше 15 000 лв. Вече трети месец заедно с помощите, сметката ми е 32 000 за месец. Това е двойно повече от тази, която беше. 

Увеличението на цената (на хляба) е единственият възможен вариант, но той вече и не работи. Клиентите започват да недоволстват, оборотите - да спадат, бракът - расте. Ситуацията е много тежка", категоричен е Людиев. 

Според него, изходът може да се намери в това Държавата да подпомогне бранша. 

"Въобще не ме интересува от къде идват тези помощи. Ние се борим да оцелеем."

Людиев предлага да се отворят програми за бизнеса, да се изградят фотоволтаични инсталации за собствени нужди. До тогава всяка фирма сама ще определя дали и с колко ще увеличи цената на хляба, за да компенсира изчерпването на ресурсите си.

Изчисленията за фирмата на Людиев показват 18% увеличение на произвеждания от нея хляб.


Подробности в звуковия файл.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Приключва жътвата на ечемика в Ямболска област

Приключва жътвата на ечемика в Ямболска област. Средният добив от декар е около 500 кг.ь 90 на сто от ечемика вече е прибран,  съобщиха от Областната дирекция „Земеделие“ и уточниха, че със зърнената култура са засети 63 хил. декара.   Въпреки  студената зима и дъждовната пролет  няма пропаднали площи, а добивите се очертават близки..

публикувано на 07.07.22 в 17:09

Община Царево обмисля да обжалва решението за "Корал"

"Залив Корал" вече е защитена акватория. Това обяви екоминистърът в оставка Борислав Сандов. Той допълва, че това е част от стратегията за опазване на морските екосистеми и е по предложение на Сдружението "Да запазим Корал". До 2030 г. България трябва да има 30% защитени морски зони и 10% строго защитени морски зони.  "В границите на защитената..

публикувано на 07.07.22 в 14:35

Булевард Демокрация на 7-ми юли

Темите в предаването днес: Има ли ръст на случаите на ковид и скрита заболеваемост в бургаска и ямболска област, ще чуем позицията на личен лекар и здравната инспекция. Какво следва за жителите на община Царево и местните рибари от факта, че заливът Корал ще е защитена местност, ще чуем от кмета Георги Лапчев. Коментар на общинския съветник Стоян..

публикувано на 07.07.22 в 14:01

Природонаучният музей с безплатна беседа на 9 и 10 юли

В дните на Плажния уикенд (8 – 10 юли), РИМ-Бургас ще предложи безплатна беседа за заплатилите входен билет.  В Природонаучната експозиция от 11:00 часа те ще могат да разберат повече за най новата изложба – „Светът в зрънце пясък“. Пясъци от всички континенти, от екзотични места като Великденските острови, Островът на костенурката и Зеления..

публикувано на 07.07.22 в 10:47
Снимката е илюстративна.

Община Тунджа тегли заем за модернизация на уличното осветление

Заем от близо два милиона лева ще изтегли община Тунджа за подмяна на уличното осветление в 33 населени места. В останалите села на общината се предвижда модернизацията да бъде извършена със средства от Плана за възстановяване и устойчивост. Средствата ще бъдат използвани за цялостна подмяна на старото и енергоемко осветление с LED  тела. Заемът трябва..

публикувано на 07.07.22 в 08:44

Спират водата почти по цялото Южно Черноморие

Временно спиране на водата се очаква днес в населените места на юг от Бургас, които се захранват от водоснабдителната система „Ясна Поляна“. Вода няма да има и в части от Бургас, заради ремонтни дейности. Ремонтно-възстановителни дейности ще се извършват при водоснабдителната система "Ясна поляна". Това ще доведе до аномалии в питейното..

обновено на 07.07.22 в 08:11

Почистват речните корита, канали и дерета в област Бургас

С разпореждане на областния управител Стойко Танков започна поетапното почистване на част от най-критичните участъци от речните корита, канали и дерета в област Бургас. Това е превантивна мярка за предотвратяване на наводнения при обилни валежи, които биха нанесли сериозни щети на населените райони и земеделските площи. По указание на областния..

публикувано на 06.07.22 в 17:08