Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Нуждаем се от ускорено приемане на Интегрираната стратегия за Югоизточния регион

По време на парламентарния контрол народната представителка  Деница Николова попита министъра на МРРБ Гроздан Караджов какви усилия полага ресорното министерство и новото правителство за бъдещи, ключови   проекти за Бургас и региона.Докъде е стигнало приемането на проекта за Интегрирана териториална стратегия за развитието на Югоизточен район

Проектът е в процес на процедура на екологична оценка и има забавяне заради комуникация между двете ресорни министерства.

„Липсва работа по темата и тя е в процес на застой. Когато ГЕРБ излезе от управление през март, интегрираните териториални стратегии бяха на същата стъпка, на който се намират сега. За съжаление, стана ясно от регионалния министър, че се касае за липса на комуникация между МРРБ и МОСВ по темата. Всички интегрирани инвестиции и милиарди средства от страна на ЕС, за развитието на страната, могат да се окажат блокирани без готови проекти за интегрирани стратегии. А причината е междуинституционална липса на комуникация за приемане на нужните документи“, коментира от трибуната Деница Николова.

Народният представител акцентира и какъв би бил негативният ефект за област Бургас при продължаваща липса на приет проект на Интегрирана териториална стратегия за Югоизточен регион.

За област Бургас са планирани едни от най-важните инвестиции за бъдещето й – изграждане на още индустриални зони, четирилентов достъп до малките, населени места и строителството на Детската университетска болница. Те са част от посочената стратегия и няма да могат да се случат, ако нямаме документи за това. Регионалната политика е тази, която трябва да се изпълнява от МРРБ. Защото това не е министерство на пътищата и водите“.

Николова посочи още, че в национален план може да се спрат възможностите за която и да е оперативна програма, включително и на Плана за възстановяване и устойчивост. „Необходимо е да се намери време от регионалния министър да насочи вниманието на институциите към ускорено приемане на тези стратегии. В тях влизат всички важни за инвестиционни процеси за страната, свързани с инфраструктура за следващите 7 години“


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стоян Грозев

Съветници оспорват последната сесия в Бургас пред областния (обновена)

Общински съветници от две партии оспорват взетите решения на последната сесия на общинския съвет в Бургас. Причината са сериозни технически проблеми по време на дискусията и гласуванията по време на заседанието, което се проведе онлайн. Жалбата на Стоян Грозев е подкрепена от неговите съпартийци от Движение „България на гражданите“ и „Средна..

обновено на 27.01.22 в 15:30
зам.-председател на Народното събрание

Кристиян Вигенин в Ямбол: Ситуацията на границата между Русия и Украйна се драматизира

Ситуацията на границата между Русия и Украйна се драматизира повече от необходимото, заяви зам.-председателят на парламента Кристиян Вигенин в Ямбол. Според него насроченото за утре извънредно заседание на Народното събрание е било излишно.  "Нека направим това изслушване, но според мен няма причина за тази извънредност, която лъха от тези искания и..

публикувано на 25.01.22 в 15:04

Пламен Янев ще е заместник-областен управител

Пламен Янев ще е единият заместник-областен управител, научи БНР-Бургас. Пред медията, Янев потвърди за бъдещото назначение.  Той е от квотата на "Продължаваме промяната" и е член на Управителния съвет на "Средна европейска класа".  Пламен Янев е бургазия, има магистърска степен по икономика. Досега е работил само в частния сектор, в областта на..

обновено на 24.01.22 в 09:15

Президентската двойка Радев-Йотова встъпва в длъжност за втори мандат

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова днес встъпват в длъжност за втори мандат с тържествена церемония на площад „Свети Александър Невски“ в София. 21 артилерийски салюта и камбанен звън ще отбележат началото на мандата на преизбраната президентска двойка. Президентът Радев ще приеме почетния строй на представителните части на..

публикувано на 22.01.22 в 08:34

Депутатът Деница Николова: С какви темпове работят МРРБ и АПИ за ключови пътни проекти в област Бургас?

„МРРБ и АПИ трябва експедитивно и без забавяне на процедури да положат усилия ключови пътни отсечки в област Бургас да бъдат рехабилитирани. А чрез интегрирани териториални инвестиции в Югоизточен район за планиране да се изградят и нови артерии. Не става въпрос просто за ремонт и асфалт, а за привличане на инвестиции, насърчаване на туризма и подобрява..

публикувано на 20.01.22 в 14:11

Васил Александров встъпи в длъжност като областен управител на Ямбол

Завършване строителството на новата болница в Ямбол и подобряване на пътната инфраструктура са сред приоритетите на новия областен управител Васил Александров. Той официално встъпи в длъжност и се запозна със служителите на администрацията.  Привличането на инвестиции в региона и по-тясно взаимодействие между бизнеса и учебните заведения на..

публикувано на 18.01.22 в 07:35
Министерски съвет

Правителството назначи нови осем областни управители

Министерският съвет прие решение, с което назначи нови 8 областни управители в Габрово, Ловеч, Монтана, Перник, Силистра, Стара Загора, Шумен и Ямбол. Със същото решение се освобождават заемащите досега съответните длъжности. За областен управител на област Ямбол е назначен Васил Александров . Той е магистър по „Международни икономически отношения“ и..

публикувано на 17.01.22 в 16:50
Подкасти от БНР