Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Непосилните сметки за ток и газ са голям проблем за хората в Ямболска област

Снимка: БГНЕСПовишените разходи за газ и електричество, както и непрекъснато растящите цени на стоките вече са не само неприятна изненада за жителите на по-малките градове, но и на общинските администрации също. Появяват се множество проблеми, поставени пред тях.

Зеленчуковият магазин в един от централните квартали на Ямбол се е превърнал в своеобразен отдушник за пазаруващите. Всеки от опашката споделя проблемите и страховете си. Основната тема вече втора седмица са сметките за отопление и скачащите цени на хранителните продукти:

"Имаме 450 лева газ и 450 лева ток. Става въпрос за къща, която е 120 квадрата, като се отопляваме само на газ и единствено имаме един бойлер, който е на ток, което за мен е непоносимо. Миналата година по същото време сме платили 220 лева газ и беше доста по-студено, затова сме ползвали парното доста повече, а токът никога не е бил повече от 120 лева. В къщата живеем майка ми, баща ми, аз и двегодишното ми дете, като мъжът ми работи в чужбина и ако не работи в чужбина, просто не знам как ще успяваме да се справяме".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Даниела Костова.


Държавата ще компенсира битовите потребители на газ. Помощта за домакинствата за декември ще бъде 26.77 лева за мегаватчас, а за януари - 42,33 лева за мегаватчас. 

Помощта за бизнеса заради високите цени на тока ще бъде до 250 лева за мегаватчас за януари. В средата на правителственото заседание премиерът Кирил Петков обясни: 

"За газа, сметката в началото на февруари, която ще е за януари, ще включва декември и януари, така че искам да успокоя всички, които са видяли по-високите сметки за ток и газ, че това, което ще се случи във февруари, ще видят значително по-ниски сметки и се надявам точно когато е най-трудно, затруднението, особено ако имаме по-студени дни, това ще може да даде някаква компенсация".


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 400 000 хиляди лева са необходими за изграждането на модерно футболно игрище в Средец

Над 400 000 хиляди лева са необходими за изграждането на модерно футболно игрище в Средец. Общината е кандидатствала пред Министерството на младежта и спорта и е получила одобрение за транш, съобщи кметът Иван Жабов: "Футболното игрище ще бъде на територията на парка, който се намира пред Обединения детски комплекс. Правим всичко възможно да..

публикувано на 22.05.22 в 16:10
Созопол

Над 400 хиляди лева е събрала община Созопол от туристичски данък за миналата година

Над 400 хиляди лева е събрала община Созопол от туристически данък за миналата година. През тази кметът Тихомир Янакиев очаква сумата да е повече.  Общината губи от всички онези обекти, които не плащат дължимите налози. Това лято контролът към тях ще е завишен, посочи кметът Тихомир Янакиев.  "Хора, които живеят и които отдават на туристи, а не..

обновено на 22.05.22 в 12:40

Учебен час от началото на XIX век беше пресъздаден в етнографския комплекс в Ямбол

Учебен час от началото на XIX век беше пресъздаден в етнографския комплекс в Ямбол. Ученици от трети клас се запознаха с предмети, книги и пособия, използвани в образователния процес в миналото, четоха молитва, басни и „Добри съвети“ от „Рибния буквар“.  За обучението в килийните училища и въведения по късно взаимоучителен  метод разказа..

публикувано на 22.05.22 в 12:18
Архив

Инж. Иван Иванов: Над половината от ВиК тръбите в страната са стари

Над половината от ВиК тръбите в страната са стари и трябва да се подменят. През годините повече се е работило за изграждане на канализация и пречиствателни станции, отколкото за водоснабдителните услуги, коментира председателят на Българската асоциация по водите инж. Иван Иванов „За съжаление още е много голям процентът на..

публикувано на 22.05.22 в 09:00

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие паметник в Созопол

 Илияна Йотова ще посети днес Созопол. Тя ще открие  паметник на Светите братя Кирил и Методий. Вицепрезидентът се очаква към   14.30 часа в морското градче.  Скулптурата  ще бъде поставена в частен арт комплекс. Монументът е дело на проф. Валентин Старчев.

публикувано на 21.05.22 в 12:16

С карнавал на биоразнообразието Бургас отбелязва Европейския ден на Натура 2000 (ВИДЕО И СНИМКИ)

Европейският ден на екологичната мрежа Натура 2000 отбелязваме по традиция на 21 май. Той е свързан с мрежата от защитени зони и е един от най-успешните инструменти за опазване на богатото природно наследство на Европа. Именно мрежата Натура 2000 отбелязва 30 години от създаването си.  Регионалната инспекцията по околната среда и водите, заедно..

публикувано на 20.05.22 в 18:56
Архив

Хуманитарната програма за настаняване на украински бежанци след 31 май ще бъде отворена и за хотелите

По предложение на националния щаб бе прието решение, което дава възможност не само на ведомствените бази, но и на местата за настаняване, регистрирани в Националния туристически регистър, да участват в новата хуманитарна програма за настаняване на лица с временна закрила. „След като получихме стотици обаждания и официални писма, редица молби..

публикувано на 20.05.22 в 18:01