Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Намаляват уличното осветление в община Созопол (обновена)

| обновено на 27.01.22 в 16:07

Намаляване на уличното осветление, през стълб въвежда администрацията в Созопол във всички населени места в общината. Ще се ограничи и консумацията на ел енергия във всички общински сгради. Строгите мерки за икономии на ток са заради драстичното повишаване на цената на електроенергията и завишените близо 5 пъти сравнение с 2020 година сметки за електричество.

„Високите сметки налагат предприемането на спешни мерки, за  да успеем да покриваме нуждите си, без това да засегне социалните услуги, които Общината предоставя. Освен драстичното ограничаване консумацията на ел. енергия във всички общински сгради, разбира се без детските заведения,  поетапно въвеждаме намаляване на уличното осветление във всички населени места в общината, като оставяме уличните лаппи да светят през един стълб, за което се извиняваме на жителите“, заяви кметът Тихомир Янакиев.

Той вече е предприел проверки и анализ на потреблението на всички юридически и физически лица, ползващи ел. енергия чрез подотчетни на Общината електромери, след което ще им бъдат направени препоръки за по-икономично потребление.

Темата беше обсъждана и на сесията на общинския съвет днес, подробнсти можете да чуете в прикачения файл.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Булевард Демокрация на 26-ти май

Темите в предаването днес: Синдикалната федерация на служителите в системата на МВР  подновява протестите в началото на следващия месец. В момента се водят и съвместни разговори с представители на синдикатите на служителите в затворите за общи действия. Подробности  от  Генади Тенев от бургаската синдикална  структура. Регионалната екоинспекция в..

публикувано на 26.05.22 в 14:32

През юни ще има нови полицейски протести

Синдикалната федерация на служителите в МВР  подновява протестите в началото на юни месец. В момента се водят и съвместни разговори с представители на синдикатите на служителите в затворите за общи действия. Фиксирани са две дати, каза за БНР Бургас Генади Тенев от регионалната синдикална  структура: „Бяхме принудени за пореден..

публикувано на 26.05.22 в 14:28
архив

Морската гара в Бургас става буферна зона за украинци

Сградата на Морската гара в Бургас ще бъде пригодена за дневна буферна зона, реши на свое заседание Областният кризисен щаб. В нея украинците ще изчакват транспортирането си до хотели и бази във вътрешността на страната. Досега гарата  беше използвана за Областен кризисен център. На Областния кризисен щаб са обсъдени транспортни схеми за..

публикувано на 26.05.22 в 13:57
Гинка Герова със снимка на нейнитя баба и дядо

100-годишното Сарафово, създадено с мъката на бежанците, празнува юбилей

Преди 100 години, след месеци и години лутания, част от бежанците от Одринска Тракия започват да се заселват в днешното Сарафово. Първо това правят 56 семейства, разказва Гинка Герова, която е родственик на първите заселници и е част от организационния комитет по честването: „Първите семейства се заселват тук, в местността „Соката“. До..

публикувано на 26.05.22 в 13:12

Бюрото по труда предлага безплатни обучения в 12 специалности

Дирекция „Бюро по труда” Бургас стартира организирането на обучения по няколко специалности. Сред тях са „финансов отчетник”, „офис-мениджър”, „работник обслужване в заведения за хранене и развлечения”, ”снабдител”, „работник в хранително вкусовата промишленост”, „маникюр, педикюр и ноктопластика”, „ресторантьор” „хлебар-сладкар”, „заварчик”,..

публикувано на 26.05.22 в 13:05

ЕВН обезопасява ел.мрежа срещу аварии, след удари на птици в жиците

Вече са започнали предпроектните проучвания за обезопасяване и вкопаване в земята на електропроводи в района на бургаските езера, съобщиха от ЕВН. Целта е да се минимизират авариите, след удари на птици в жиците. Дейностите се извършват по проект  „Безопасна мрежа за Бургаските езера” на Електроразпределение Юг и Българското дружество..

публикувано на 26.05.22 в 12:56

Бургаската библиотека с номинация за зелени награди

Регионална библиотека „Пейо Яворов” е номинирана за наградите IFLA Green Library Award 2022. Инициативата е спонсорирана от De Gruyter Publishing – немско издателство с близо 300-годишна история, с афинитет към научната литература. Библиотеката е единствената от Югоизточна Европа Първоначално беше обявена дълга номинация, включваща 31 библиотеки от..

публикувано на 26.05.22 в 12:34