Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Армията разпраща повиквателни на запасни, не било заради войната

Снимка: ВМА

Повиквателни за явяване във военно окръжие разпращат от структурите на Министерството на отбраната. За това сигнализират в социалните мрежи хора от областта.

Един от мъжете разказва, че наскоро е получил повиквателна да се яви на следващия ден във военното окръжие в града си. Той не е част от доброволния резерв, отбил е наборната си служба преди повече от 20 години. 

Пояснява, че никога досега не са го търсили по подобен повод и начин. Обяснението, което му е дадено, че при военно положение, има два часа да се яви на указано за него място. Поискани са му размери на обувки и на дрехи. Граждани изразиха опасения, че това се прави заради войната в Украйна.

От Министерството на отбраната отговориха на наше запитване, че централното военно окръжие и неговите структури в страната всяка година извършват актуализиране на базата данни за хората от резерва и запаса, които се водят на военен отчет. 

За тази цел те изпращат повиквателни заповеди за даване на мобилизационно назначение за военно време до гражданите, но не ги вземат на действителна военна служба и не ги мобилизират. 

Само и единствено след решение на Народното събрание и указ на президента може да се обяви мобилизация, поясняват от ведомството. 

Гражданите, които получат повиквателна, трябва да се явят в съответното военно окръжие по местоживеене и да предоставят необходимите актуални данни за ръст и размери, включително размери на облекло и обувки. 

Тази дейност е рутинна и се извършва от Централното военно окръжие и неговите структури в страната два пъти в годината, посочват от министерството и заявяват, че това няма връзка с военния конфликт в Украйна.


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министерството на културата внася законовите промени, свързани с финансирането на БНР и БНТ

Намерението на Министерството на културата е промените в Закона за радиото и телевизията, които засягат начина на финансиране на Българското национално радио и Българската национална телевизия, да бъдат внесени в Народното събрание до края на годината – това стана ясно на днешното заседание на Съвета за електронни медии. Тези промени бяха изготвени..

публикувано на 07.12.23 в 17:19

Протестни подписки срещу токовите удари в Ямболско бяха връчени на зам.-омбудсмана

Зам.-омбудсманът Елена Чернева ще препоръча на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да бъде извършена незабавна проверка на техническото състояние на електропреносната мрежа на ЕVN, за да се установи каква е причината за зачестилите токови удари в района на Ямбол. През последните седмици в селата на община Тунджа са изгорели десетки..

публикувано на 07.12.23 в 16:32

Две представления по Хайтов се играят в Бургас днес и утре

Тази вечер и утре в салона на Кукления театър в Бургас от 19:30 часа оживяват героите на Николай Хайтов. "Дърво без корен", в майсторското изпълнение на Илиян Марков, е спектакъл   по разказите "Мъжки времена", "Изпит" и "Дърво без корен" от Николай Хайтов. Колко време може едно дърво да живее, ако е прекъсната връзката с неговия корен? Колко време..

публикувано на 07.12.23 в 14:56

Новите винетки - на старите цени

За 2024 г. винетките остават на същите цени и могат да бъдат купени онлайн на Vinetki.bg и на TollPass.bg. Годишната e 87 лв., тримесечната – 48 лв., месечната – 27 лв., седмичната – 13 лв. и уикенд винетката – 9 лв., съобщиха от "Интелигентни трафик системи" АД -  национален доставчик на услуги за електронно таксуване на пътни такси –електронни..

публикувано на 07.12.23 в 12:17

Чанка Коралска: Проектът за обхода на „Меден рудник“ е на финалната права

"Проектът за новия обход е на финалната права" ,  каза зам.-кметът Чанка Коралска. Проблемът с големия трафик от и към бургаския комплекс е от години и се задълбочава. Предложението, което беше представено в предизборната кампания на Димитър Николов, е началната и финална точка на новата пътна връзка да са ситуирани в района на продължението..

обновено на 07.12.23 в 10:37

Дрон-шоу даде началото на Коледните празници в Сливен

Спектакъл с дронове, които рисуваха в небето коледни мотиви и пожелания, откри коледните празници в Сливен и отбеляза запалването на коледните светлини на градската елха в центъра на града.  Въпреки обилния дъжд десетки граждани с децата си дойдоха да гледат празничната програма на сцената пред общината. Тримата български тенори, децата от вокално..

публикувано на 07.12.23 в 09:35

За седма поредна година ще се проведе „Елха на доброто“ в Бургас

За седма поредна година в Областнаta администрация Бургас ще се проведе благотворителната инициатива „Елха на доброто“, която започна по идея на проф. д-р Севдалина Турманова. Патрон на дарителската кампания е областният управител на Бургас. Тази година, кампанията ще премине под егидата на Пламен Янев, който е и председател на Областния координационен..

обновено на 07.12.23 в 08:59