Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Училище "Любен Каравелов" в Несебър изпрати своите абитуриенти

За последен път чуха училищния звънец 49 зрелостници от две паралелки в Средно училище „Любен Каравелов“ в НесебърМалко преди официалните обръщения, както повелява традицията, училищното знаме бе предадено на бъдещи абитуриенти.

От името на кмета на Община Несебър Николай Димитров бе прочетен поздравителен адрес към зрелостниците, в който градоначалникът им  пожелава с младежки устрем, плам и вдъхновение да преодолявате дръзко и уверено препятствията, които ще срещнат по пътя си. „Желая Ви от все сърце, като морски чеда, винаги да сте на гребена на вълната, платната на мечтите Ви да са изпълнени с попътен вятър, а целите Ви да стигат до желаните пристанища“, бяха част от думите в адреса. 

„Последният Ви училищен звънец ще бъде скоро последван и от първия Ви житейски звънец.  В новото начало Вие ще си бъдете директори и класни ръководители, а учител - животът. Нека житейската и професионална реализация са венецът на това начало, което поставихте тук, в нашето училище! Притежавате две основни предимства – младостта и знанията. Използвайте ги смело!“, подчерта в словото си директорката на училището Ирина Велкова.


Поздрав към завършващите поднесе и Мария Шатрова от 11 „б“, представител на  Българския младежки червен кръст. “Ние сме тук, за да изкажем своята благодарност към нашите доброволци-абитуриенти. В продължение на 5 години те бяха едни най-активните и отдадени червенокръстци. За нас те са пример, който ще следваме“.

В празничната програма имаше хумористичен скеч, подготвен от завършващите, както и музикален поздрав,  изпълнен от Тодор Пирев и Тодор Линов. Със забавни гатанки зрелостниците описваха своите учители и им поднасяха цветя след края на всяка. Цветя имаше и за директора Ирина Велкова.По време на тържеството  и всеки абитуриент получи забавна номинация, която бе посрещната с много аплодисменти от публиката.


Бяха обявени и  най-големи постижения на зрелостниците. Присъстващите научиха, че по инициатива на г-жа Симеонова, преподавател по български език и литература, Тодор Пирев от 12 клас е съставил онлайн книга с произведения на випуск 2022 в три категории. Тя вече е споделена в сайта на училището, за да може всеки да се докосне до творчеството на завършващите.

Спазвайки установената традиция всеки випуск да оставя нещо след себе си - дванадесетокласниците ще предадат на  училището книга, събрала между кориците си всички техни постижения, които те са „записали“ в училищната история през 5-те години в гимназията.  Точно на 24 май тя ще бъде публикувана в училищния сайт.

Финал на емоционалното изпращане сложи право българско хоро, което се изви на улицата пред СУ „Любен Каравелов“.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

3402 четвъртокласници се явиха на НВО по математика (ОБНОВЕНА)

В 10:00 часа започна Националното външно оценяване по математика за четвъртокласниците.   Изпитът е с продължителност един час.  3402 -ма са учениците, които са се явили на днешния изпит, който се провежда във всички начални о основни училища, каза за БНР Бургас временно изпълняващата длъжността началник на Регионалното управление на образованието в..

обновено на 27.05.22 в 10:51

Университет „Проф. д-р Асен Златаров” обучи студенти и изследователи за мониторинг на Черно море

Бургаският университет „Проф. д-р Асен Златаров“  финализира обучение на студенти и изследователи за извършване на мониторинг и защита на водите и морската среда в Черно море, съобщи висшето учебно заведение  Обучението бе по Проект „Създаване на учебна мрежа за консолидиране на усилията за съвместен контрол и мониторинг на околната среда в..

публикувано на 27.05.22 в 07:15
Христо Симеонов

Нови учебни програми за учениците, предстои обществено обсъждане

Учебните програми за учениците предстои да се преработят, като преди това бъдат представени за обществено обсъждане. Това каза за БНР-Бургас депутатът от „Продължаваме промяната“ Христо Симеонов. Това е и един от проблемите, поставени в пилотно проучване, инициирано от него, за образованието в областта: „Съдържанието, което свалихме..

публикувано на 24.05.22 в 16:27

Учителка от Несебър е отличена с грамота "Неофит Рилски" от МОН

Несебър отбеляза 24 май с тържествено награждаване на учители и културни дейци от цялата община и концерт. Събитието се състоя на площад „Жулиета Шишманова“ на сцената пред Центъра за култура и образование „Артиум“, а множество жители присъстваха на празника в чест на създателите на азбуката ни - светите братя Кирил и Методий.  С грамота..

публикувано на 24.05.22 в 15:14

Бургас отбелязва 24 май с шествие

В Бургас след двугодишно прекъсване заради ковид пандемията днес ще има празнично шествие на детски и учебни заведения, и на културните институти, посветено на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност.  Над 6 500 деца и учители ще се включат в шествието, което ще потегли в..

публикувано на 24.05.22 в 07:10

250 студенти от випуск 2022 на БСУ получиха дипломите си

250 студенти от випуск 2022 на Бургаския свободен университет получиха своите дипломи на тържествена церемония в атриума на висшето учебно заведение. Те са от 42 специалности , като най-много са завършилите право и предучилищна и начална педагогика.  „Ние оставаме верни на това да сме Университета на Бургас и Университета на..

публикувано на 23.05.22 в 13:27

Над 700 студенти учат педагогика и филология в университет „Проф. д-р Асен Златаров“

Над 700 студенти са избрали да учат педагогически специалности и филология в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Това съобщиха от ВУЗ-а в навечерието на празника на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Педагогическите специалности в университета са наследник на богатата история на Учителския институт „Христо Ботев“ в..

публикувано на 23.05.22 в 11:59