Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Стилияна Христова е победител в първия конкурс "Моят град Бургас"

Стилияна Христова от 7 б клас на ОУ" Георги Бенковски" е победител в първия конкурс "Моят град Бургас". Нейната награда е ваучер, осигурен  от Елкабел“ - Бургас, медал и грамота от община Бургас и композиране на песен. Музиката по текста на седмокласничката " Бургас" е написана от  педагога и диригент Милена Добрева.

Организатор на конкурса е ЦПЛР - Бургас, като негов автор е доц. д-р Захарий Дечев. Над  40 ученици от 5-7 клас написаха творби. Много от тях бяха отличени. Инициативата е свързана с изучаването на краезнание в училища и детски градина от община Бургас. Отец Захарий обясни:

"Оказва се, че Бургас има много малко детски песнички, които децата да пеят в часовете по музика,  в часовете по краезнание. Целият конкурс има краеведска насоченост."

Зам.-кметът Йорданка Ананиева присъства на награждаването и отбеляза:

"Програмата по краезнание, чиито автор е доц. Дечев е много важна за нашия град, защото тя възпитава у децата любов към родното място, към историята на нашия край."

Песента вече звучи като училищен звънец в "Георги Бенковски", бях много изненадана сподели победителката. Стилияна е написала " Бургас":

"Разбрах, че ще е по тема за града, бях много изненадана.Изпратихме го.Чух песента, тя е хубава. Първото ми стихотворение беше в 4 -ти клас. Най-вече ме вълнува природата. Искам да благодаря на г-жа Георгиева, на г-жа Етова и на моята класна г-жа Зингинова.

Директорът на ОУ" Георги Бенковски" заяви:

"Не съм изненадан от успеха, защото това е поредната награда, отличие за наш ученик от различни инициативи и конкурси, в които участват. Стелито е много талантливо и даровито дете. Много се гордеем с нея!"

За първи път ми се случва да напиша песен по ученическо стихотворение, обясни Милена Добрева:

"За мен това беше изключително удоволствие, защото стихотворението е чудесно. Като че ли беше направено от професионалист, удобно за изписване на мелодия и музика.Удовлетворена съм от работата, която се получи."

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Само електронни дневници от новата учебна година

Всички училища в страната трябва да водят дневниците си само в електронен вид от учебната 2022/2023 г.,  съобщиха от Министерството на образованието и науката. Образователните институции имат всички необходими условия да въведат електронния дневник, посочват от МОН. Услугата е безплатна и ще спести средства за отпечатване на хартиени дневници. Само за..

публикувано на 06.07.22 в 12:57

Започва подаването на документи за прием в гимназиите след 7-ми клас

Днес започва подаването на  документи за прием  в професионалните и  профилираните гимназии след 7-ми клас.  Подаването може да стане по електронен път и в училищата, където учениците завършват 7 -ми клас. Това трябва да стане до 7-ми юли включително.  На 12-ти ти юли се очаква да излязат списъците с приетите ученици на първи етап на..

публикувано на 05.07.22 в 08:16

Родители и ученици искат по-достъпен език в учебниците

Родители и ученици искат по-достъпен език в учебниците и повече време за упражнения, съобщи министерството на образованието. Национално изследване на „Галъп интернешънъл Болкан“, проведено по поръчка на министерството, с родители и деца от 1 до 10 клас е установило, че основните трудности при обучението са твърде сложен изказ в учебниците, материал, който..

публикувано на 30.06.22 в 14:55

В Синеморец повече от година са без лекар, а в Царево болница ще има евентуално догодина

В Синеморец здравеопазването се извършва на доброволен принцип. Кметът Костадин Диков неведнъж е помагал на туристи като им съдействал да получат помощ от лекари почиващи в района. Селцето, което се намира на около 80 км южно от Бургас, има здравен кабинет, но без лекар. В съседния Ахтопол до скоро също нямало лекар. "Отскоро има интерес към Ахтопол от..

публикувано на 27.06.22 в 12:42

Лятната академия за деца и ученици на НХА - Филиал Бургас се открива в понеделник

В понеделник започва четвъртото издание на „Лятна академия за деца и ученици“ на Националната художествена академия (НХА) - Филиал Бургас.  Образователният проект съществува от 2010 година в София, а от 4 години и в морския град. Провежда се със съдействието на Община Бургас. Академията ще се проведе  в дните от 27 юни до 22 юли, каза за БНР..

публикувано на 25.06.22 в 14:52

До неделя записват за безплатната лятна програма Coding Kids Burgas

Утре изтича срокът за записване за безплатната лятна програма Coding Kids Burgas, организирана от Общината и Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации. Обучението ще се извършва с помощта на средата за програмиране „Скрач“. То е пригодено за деца от 6 до 12-годишна възраст, обясни зам. кметът Йорданка Ананиева: „То ще..

публикувано на 25.06.22 в 12:21

Бургазлия ще представи България на Международна олимпиада по немски език

Тази година единственият български участник на международната олимпиада по немски език за езиково ниво А2 ще е от Бургас, съобщават от Общината. Това е единадесетокласникът Стефан Иванов от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“. За целта той спечели Националния кръг на състезанието. „Новините за успехите на младите бургазлии ме радват най-много!..

публикувано на 24.06.22 в 11:33