Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

За три дни трябва да се преместят над 30 000 бежанци

| обновено на 24.05.22 в 15:38
Мариана Тошева

В последните дни на месеца се очаква да е най-масовото преместване на украински бежанци. Това коментира в Бургас председателят на Агенцията по бежанците Мариана Тошева, която е на работно посещение в града. Тя не посочи в кои държавни бази ще бъдат настанени, но това ще се случи само за най-нуждаещите се.

165 хотела са се включили по новата програма за бежанците, за нощувки по 10 и 15 лв. В „Слънчев бряг“, където има най-много украинци, са най-малко тези обекти, повечето са в Китен, Ахтопол, Царево. Около 35 000 души трябва да бъдат преместени от държавата и то в последните три дни на месеца.

„Казвам  личното мнение като експерт – според мен мярката три месеца е много подходяща. След тези три месеца само най-уязвимите групи би трябвало да се подпомагат с настаняване. Другите хора имат достатъчно време, в рамките на 3+3 месеца, да си намерят работа и да излязат на свободен наем“, коментира тя.

Мариана Тошева посочи, че се знаят кои ще са държавните бази, където ще бъдат настанени хората, но не иска да ги оповести, защото имало опити от хотелиери сами да организират извозването до тях. Ремонти няма да се правят вече.

Украински и молдовски туроператори наемат автобуси, с които извозват бежанци към границата, добави Тошева. За последното денонощие близо 3 070 са напуснали страната ни.

В последните три дни на месеца, останалите ще бъдат извозвани с автобуси от хотелите към гарите в Бургас и Варна, където с композиции сутрин и вечер ще бъдат транспортирани към бази за настаняване в страната. Има и много желаещи да пътуват за Букурещ, посочи Тошева.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изборният ден в Нова Загора протича спокойно

Нормално започна изборният ден в община Нова Загора. Днес хората в общината гласуват за кмет, след като през пролетта почина кметът Николай Грозев. В 44 секции се гласува машинно, в останалите се гласува с хартиени бюлетини. Към момента няма нарушения на изборния ден, съобщи говорителят на Общинската избирателна комисия Християна Йорданова...

публикувано на 03.07.22 в 10:41

Производители понижават цената на хляба от 10 до 20%

Прогнози за драстично поскъпване на пшеницата притесняват хлебопроизводители в Бургас. За по-малко от година брашното е скочило с 95% и в момента тонът се купува за 1130 лв., коментира Красен Хлебаров: "Много са факторите, пшеницата започва нова реколта, никой не знае на какви цени ще се купува, какви ще станат брашната. Ето, брашната от..

публикувано на 03.07.22 в 10:31

Плувен маратон от остров света Анастасия до местността Чукалята се провежда днес

От остров света Анастасия до местността Чукалята днес плувци ще преплуват разстоянието благотворително. Тяхната такса за участие от 50 лева ще   отиде за хора с онкологични заболявания. Събитието е организирано за 6 та поредна година от Онкоболни и приятели, каза председателят на сдружението Цонка Тодорова "Този път имаме много записани..

публикувано на 03.07.22 в 07:55

Атрактивни демонстрации отбелязаха празника на МВР, БНР-Бургас напомни за пътната безопасност (ГАЛЕРИЯ)

БНР-Бургас се включи в отбелязването на професионалния празник на МВР с кампанията си за пътна безопасност. С раздаването на стотици превантивни стикери „Спри! Дай път на пешеходец“ напомнихме, че безопасността на пътя е най-важна. До казиното в Морската градина от Областната дирекция на МВР направиха атрактивни демонстрации на сили и..

публикувано на 02.07.22 в 20:52
Снимка: Архив

Отново сигнали за неправомерно събиране на такса за паркиране на Силистар

Сигнал за неправомерно събиране на такса за паркиране е подаден до концесионера на плажа „Силистар“. Подобен казус се случва за поредна година в района.  Задържаха за 24 часа Георги Георгиев, събирал по пет лева за паркинг на Силистар Паркингът до плаж Силистар отново е безплатен Пукат гуми и събират нерегламентирано пари за паркинг..

публикувано на 02.07.22 в 14:48

Общината в Ямбол ще създаде общинско предприятие "Чистота"

Общинско предприятие "Чистота" ще създаде общината в Ямбол. Целта е да се засили контролът върху комуналните дейности, които в момента се извършват от външни фирми. Първоначално общинското дружество ще ограничи работата си в управлението на компостиращата инсталация, която заработи в началото на тази година. През следващата година ще бъдат поети и..

публикувано на 02.07.22 в 09:57

Полагат маркировка за паркиране в Поморие

Полагането на маркировка за паркиране в Поморие продължава през почивните дни, съобщават от Общината. Днес ще се работи на улиците: „Св. Климент Охридски“ и „Св. Иван Рилски“, а утре – на улиците: „България“ и „Цар Петър“. Собствениците и шофьори на автомобили трябва да преместят превозните средства от посочените улици, за да не пречат..

публикувано на 02.07.22 в 08:37