Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Остава неясно накъде ще се отправят настанените в Сл. бряг бежанци

Снимка: БГНЕС

В един от големите хотели в Слънчев бряг последните 150 украински граждани днес трябва да освободят стаите си. Преди 2 дни собственикът на хотела Венелин Ташев прехвърли 600 от настанените в неговата база бежанци в друг хотел. Това се случи изцяло по негова инициатива, а къде ще отиде днес последната група украинци, състояща се предимно от майки с деца, той не знае. 

Има ли интерес в Слънчев бряг към новата мярка от 15 лева на ден, която ще плаща държавата на хотелиерите за украински граждани, които ще приемат?

В хотела на Венелин Ташев имаше настанени над 2 хиляди украински граждани. Много от тях са напуснали базата през последните дни. Причината е, че на 27-ми май в хотела пристигат първите организирани групи туристи. Според Венелин Ташев напускащите се преместват в други хотели със свободни стаи, където ще останат до 31-ви май, когато помощта от 40 лева на ден за украински гражданин ще бъде намалена на 15 лева. Венелин Ташев е скептичен към новата мярка в помощ на хотелиерите. По думите му "най-малкият проблем е изхранването".

Ташев се оплаква, че е заявил дати за напускане на украинците, настанени при него, но "ако имаше създадена организация, щеше да има държавни автобуси, държавни чиновници, които да ги пращат нанякъде, където ще ги вземат".

В бившия хотел от веригата "Иберостар" имаше настанени над 2 500 украински граждани. Сега в хотела са останали под 2 хиляди от тях. Тези, които са си тръгнали, са напуснали хотела по собствена инициатива. А дали има яснота какво ще се случи след 31 май?

"При нас бройката намаля значително – с около 20%, спрямо пиковия момент", обяснява управителят на комплекса Христо Караилиев. По думите му около 30 на сто от бежанците вече са си уредили прибиране към Украйна, защото живеят в по-спокойни региони без военни действия. 6-7% са заявили желание "да работят при нас" и хотелиерът декларира, че ще се погрижи за семействата им.

"Останалата част – повече от половината, нямат информация къде ще отидат."

Караилиев коментира, че не познава хотелиери по Черноморието, които сега, в навечерието на активния сезон, са съгласни да работят по новата мярка.

"Аз лично нямам информация за такива."

Кой, кога и къде ще извозват украинските граждани след края на месеца продължава да е загадка, въпреки уверенията на държавата, че се прави организация. Засега организацията се пази в тайна, говори се само за безплатни влакови композиции, както и за автобусите на две министерства, които ще бъдат използвани, но за всичко се чака конкретна информация. 

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Туристическият сезон по Южното Черноморие започна плавно

Туристическият сезон по Южното Черноморие започна плавно. Завърнаха се пазари като Великобритания, Израел, Чехия и Полша, но отсъстват руснаци и украинци, каза Христина Славова от Туристическата камара в Бургас. Инфлацията и поскъпването на стоки и услуги води до по-къс престой на българите, коментира Славова  „Цените на всичко растат по тази..

публикувано на 02.07.22 в 16:15

Нарушения на плажа на Черноморец

Редица нарушения установи проверка на Министерството на туризма и други институции на плажа "Черноморец-централен". Преди месец стана ясно, че се бави договорът на спечелилия концесията за ивица Георги Мавров. Оказва се, че процедурата е обжалвана в съда. Комисия на Министерството на туризма е издала два акта за разполагане на плажни..

публикувано на 01.07.22 в 14:08

НАП започна лятната си контролна кампания по Черноморието

Националната агенция за приходите започна лятната си контролна кампания за спазване на данъчното и осигурително законодателство по българското Черноморие. Основната цел, която си поставят данъчните, е добра фискална дисциплина, увеличаване дела на бизнеса, който доброволно спазва правилата, равнопоставена бизнес среда и отчитане на реални обороти...

публикувано на 01.07.22 в 11:24

Цената на хляба в Бургас поевтинява между 10 и 20%

Поевтиняване на хляба в Бургас може да има най-рано в понеделник. Според прогнозите на производителите то ще е между 10 и 20%.  Причината е свързана с въвеждането на нулева ДДС ставка за брашното и хляба.  В бранша обаче нямат яснота кои точно видове са освободени от налога.  Прогнозите във фирмата на Красен Хлебаров сочат като..

публикувано на 01.07.22 в 11:20

КЕВР обявява новите цени на тока за бита, парното и топлата вода

От днес трябва да влязат в сила новите по-високи цени на тока за бита, парното и топлата вода. Около обяд се очаква регулаторът ще вземе окончателно решение, като предварителните разчети предвиждаха поскъпване на електроенергията с 3 процента , а на топлоенергията - увеличение с 39 на сто средно за страната. Увеличение на цените на тока с 2% се очаква..

публикувано на 01.07.22 в 10:30

„Избирам България“ – новата лятна рубрика на БНР-Бургас

Цацата е престояла, водата е мръсна, плажовете са скъпи, хотелите – не стават… Това са някои от честите критики към българското Черноморие. И съвсем не са отправяни без основание понякога. Но у нас има също така красиви места, хубави заведения, поддържани хотели и плажове на нормални цени. И още много неща, които карат хората да избират нашето..

публикувано на 30.06.22 в 15:57

Програмата за трансгранично сътрудничество с по-голям бюджет

По-голям ще е бюджетът за новия програмен период на програмата за трансгранично сътрудничество България – Турция до 2027 г. Това обясни Станка Димитрова, началник на отдел „Програми ИНТЕРРЕГ – ИПП Трансгранично сътрудничество“. „Бюджетът ще е в размер от 34 млн и половина като предвиждаме 3 приоритета. Програмата вече е подадена в..

публикувано на 30.06.22 в 15:10