Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Работещи в Спешната помощ искат да напускат заради нов колективен договор

Пред сериозен проблем е изправен Центърът за спешна медицинска помощ в Бургас. Заради нов колективен договор и условия, които не се одобряват от работещите там, част от хората имат готовност да напуснат. Според документа, заплатите на шофьорите на линейка се изравняват с тези на санитарите, а фелдшерите ще вземат колкото медицинските сестри. От януари досега четирима души са напуснали, други се канят да го направят. Потърпевши ще са всички центрове в страната. Проблемите са много повече, обясни Климентин Милчев, председател на местната структура на КНСБ в Центъра за спешна медицинска помощ :

"Договорът е подписан с бившия министър Асена Сербезова на 12 април тази година. В таблицата никъде не фигурира медицински фелдшер и лекарски асистент. Те се изхвърлят едва ли не от тази категория на труд. Никъде тези хора не фигурират. Това е една таблица, която се сменя постоянно само се коригират цифрите.

Другото, което е, ние шофьорите в Спешната медицинска помощ се водим оператори на транспортни средства. Аз не виждам ние какви оператори можем да бъдем, ние сме шофьори на специализиран автомобил категория С".

Близо две години хората са чакали и увеличение на заплатите, а сега са разочаровани. Заповедта на служебния министър е пристигнала тази седмица:

Вътре е заложено, че увеличение трябва да има само на санитар, медицинска сестра и на лекар без специалност. Образува се едно сливане на професии- на лекар и на лекар със специалност, лекарски асистент с медицинската сестра и шофьора със санитаря. Никой от колегите ми не е съгласен да взема наравно. Не говорим против медицинската сестра или фелдшер. Всички се печем на един огън, всички искаме да вземаме пари, нормални, достойни за нашата работа."

Според Милчев всеки е натоварен различно и носи различна отговорност, не може шофьорите да се принизяват до нивото на санитари. Мисля, че това е едно голямо унижение, заяви той.

Много шофьори, а други искат да напускат. В момента има 4 души, които едва ли ще изкарат до Нова година.

Бургаският център е изключително натоварен, за миналата година линейките са направили 1 500 000 км, нямаме собствена сграда, от 2018 година уж се строи, каза още Милчев. Центърът плаща наем на бургаската болница, имаме задължения, едва са събрали пари да платят горивото за август, подчерта той.

Това, което трябва да се промени, е да се осигурят заплати, адекватни на труда, да се промени категорията и условията на труда. Да се дават обещаните ваучери от минимум 80 лева ,които са били гласувани от Народното събрание през зимата, допълни още Климентин Милчев.

Той припомни, че нито един от  работещите в Центъра през целия ковид период не е напуснал работа и са работили, независимо, че са се заразили, някои по няколко пъти. Затова очакват и адекватна реакция за усилията им от държавата. 

Предстои общо събрание на 19-и септември, на което ще бъда поставени проблемите.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С велообиколка КОЦ-Бургас събира средства за отделението по Онкохирургия

За трети пореден път КОЦ-Бургас организира благотоврително каране на велосипед. Инициативата Велотон е под егидата на актрисата Гергана Стоянова и цели събиране на средства за закупуване на апаратура за отделението по Онкохирургия.   "Ще се закупи апаратура, която ще позволи още след премахването на млечната жлеза да се постави имплант. Нещо..

публикувано на 24.09.22 в 09:10
Събитието се провежда под патронажа на актрисата Гергана Стоянова

Благотворителна велосипедна обиколка набира средства за онкоболни

"Покарай и помогни!“ е мотото на благотворителната инициатива на Комплексен онкологичен център - Бургас за събиране на средства, които ще се използват за закупуването на апаратура за лечение на онкоболни пациенти в Отделението по онкохирургия. Тя ще се проведе на 24 септември, събота. Инициативата е от серията „Спортувай с мисия с КОЦ - Бургас” и се..

публикувано на 23.09.22 в 13:12

Ултиматум до 10 октомври да се преразгледат заплатите и бюджетите на ЦСМП в Бургас

Ултиматум до 10 октомври  да се преразгледат заплатите и бюджетите на Центровете за спешна помощ са поставили на министерството на здравеопазването работещите в бургаското звено. Решението е взето на провело се събрание, обясни председателят на местната структура на КНСБ Климентин Милчев: "Близо 2/3 от структурата на ЦСМП присъстваше...

публикувано на 20.09.22 в 11:37

В Бургас започна Седмица за скрининг на риска от туберкулоза (ОБНОВЕНА)

Заболеваемостта в Бургаска област от туберкулоза рязко е спаднала през последните години, като от  220  през 2000-та година,  за последната и то в условията на пандемия новорегистрираните пациенти са 32 . Това се дължи най-вече и на профилактиката, която провежда ежегодно Белодробната болница. От днес там започна и Седмицата на отворени..

обновено на 19.09.22 в 15:34

33 са новите ковид случаи в бургаска област

33 са новите случаи на ковид в бургаска област, в сливенска са 12, в ямболска са 5. За страната са 704. Положителни са 13,1% от направените 5354 теста, съобщи Единният информационен портал. В болница са 566 души, 30 от които са в интензивни отделения. Вчера са починали 8 души, а са оздравели 507. Поставените за изминалото денонощие дози ваксина са..

публикувано на 17.09.22 в 11:12

Готвачите в детските градини се обучават за менюта на децата с алергии

Директорите и готвачите в детските заведения в Бургас преминават през специализирано обучение за приготвяне на индивидуално меню за деца с хранителни алергии, както и за подготовката на здравословна храна за най-малките.  „ Над 80 деца в бургаските детски градини са на индивидуални хранителни режими, заради наличие на алергии. Затова е необходимо..

публикувано на 14.09.22 в 12:10

Откриха учебната година във Факултета по обществено здраве и Медицинския колеж

100 първокурсници започват обучение в специалностите медицинска сестра, акушерка, лекарски асистент и рехабилитатор в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас. Те са част от Факултета по обществено здраве и здравни грижи и Медицински колеж, където днес официално бе открита учебната година .  80 са студентите, записали се..

публикувано на 12.09.22 в 12:56