Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Булевард Демокрация" на 22 септември:

22 септември е важна дата в българската история, но не защото просто е такава за да предизвиква спорове свързани с независимостта, а да ни научи на това, че на тази дата преди 114-ет години нашата родина става равноправен участник в международните отношения, с обявяването на независимостта с манифеста българския княз Фердинанд и слага край на последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независимо царство, начело с коронования вече цар Фердинанд.

В темите ни днес:

- Манифестът, с който е била обявена независимостта на България, но като исторически документ се различава от художествената му изработка на втория документ, който е копие. Защо обаче се е наложило да бъде оформен от живописеца Харалампи Тачев - разговор с художника и илюстратор Емил Марков.

- Регионалната библиотека „Пейо Яворов“ в Бургас с изложба с ценни исторически книги, свързани с деня на Независимостта на България. За книгите съдържащи богат снимков материал на важни личности и документи ни разказва Гергана Цонева.

- Днес е паметен ден, но сторическите събития по осъществяване на националния идеал продължават и в следващите години. Част от тези действия се водят и на бойното поле. Пример за това е Балканската война, Нина Рангелова ни разказва повече

- Второто издание на концерта „Пеещи артисти“ предстои тази вечер в Летния театър на Бургас, от 20:00 часа. Подробности ще научим предварително от водещата Гергана Стоянова.

Не сме забравили и традиционната ни рубрика в четвъртък „Евранет“.

Започваме след малко, аз съм Свобода Атанасова, звукорежисьор е Стефан Генчев, подбор на музиката направи Катя Миткова, а за новините в следобедния ефир следи Нина Рангелова..
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Показаха гладиаторски битки в панаира на туристическите забавления край Кабиле

В Националния археологически резерват „Кабиле“ край Ямбол се провежда деветото издание на Международния панаир на туристическите забавления и анимации. Групи за възстановки от цялата страна представят гладиаторски битки, превземане на бойни крепости и сражения. В програмата са включени състезателни игри и театрални постановки. Под „Зайчи връх“, в..

публикувано на 24.09.22 в 16:43

Стотици гости на празника в Генерал Инзово

Ямболското село Генерал Инзово събра стотици гости от цялата област. Посетителите си припомниха позабравени занаяти и участваха в дейности, характерни за патриархалния бит.  Ямболското село Генерал Инзово е домакин на Празник на традициите Празникът на традициите, който се провежда за поредна година в Генерал Инзово, този път акцентира..

публикувано на 24.09.22 в 16:37

Седмица след бурята част от кв "Черно море" продължава да е без ток

Седмица след силният вятър в Бургас 7-8 семейства от улица "Атанас Буров" в кв. "Черно море" живеят без електричество. За ситуацията алармира в социалната мрежа един от тях - Васил Найденов, който живее на номер 160 на улицата. Пред БНР-Бургас той каза, че от електроразпределителното дружеството не дават ясен и категоричен отговор, кога..

публикувано на 24.09.22 в 15:33

460 000 долара начална цена искат за корабокруширалия "Вера Су"

В сряда, в Морска администрация - Варна ще се проведе търг с явно наддаване за продажбата на корабокруширалия кораб "Вера Су". Началната цена е 460 хил. щадски долара без ДДС. Корабът е негоден за експлоатация, поради значителни деформации и разкъсвания на дънната обшивка и носовата част. Стоян Димитров: Причината за засядането на кораба "Вера..

публикувано на 24.09.22 в 12:00

С филма „Нашите следи“ продължават празниците в Ченгене скеле

От 11:15 часа в конферентната зала на  „Ченгене скеле“ ще се излъчи филмът „Нашите следи“. Събитието е вдъхновено от проект, осъществен преди години на същото място, тогава организиран от бургаския отдел на Полското културно-просветно дружество „Владислав Варненчик“. Години след това отдела решава да продължи и обогати разказаната тогава история под..

публикувано на 24.09.22 в 09:51

Средец празнува с пъстър концерт, ретро автомобили и турнир по борба

Средец отбелязва своя празник. Целият месец септември е изпълнен с празнични прояви. Днес е официалната част, когато ще се проведе тържествена сесия, ще бъдат открити две изложби, а вечерта на площада е празничния концерт. „В 9 часа на площад „България“ ще издигнем знамената на България и ЕС, ще поднесем цветя пред паметника на..

обновено на 24.09.22 в 08:14

Ямболското село Генерал Инзово е домакин на Празник на традициите

Ямболското село Генерал Инзово за пореден път е домакин на Празник на традициите. Негови организатори са община Тунджа, местното кметството и читалището в селото,  В етнографския комплекс "Акбунарската къща" ще бъде обособен кът с патриархална уредба, където ще бъдат представени  и позабравени дейности, характерни за селския бит. Председателят на..

публикувано на 24.09.22 в 08:09