Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Апелативният съд отказа екстрадиция на руски гражданин

Апелативен съд - Бургас
Снимка: Свобода Атанасова

Бургаският апелативен съд не уважи протеста на прокуратурата и потвърди решение на Окръжния съд, с което е отказана екстрадиция на руски гражданин. Той се издирва от съдебните власти в Руската федерация по обвинения за създаване и участие в престъпна група, незаконно организиране на хазартни игри и подкуп на длъжностно лице.

Мотивите на Апелативния съд са, че предаването на руския гражданин е свързано с реална опасност той да бъде подложен на насилие, изтезания или унизително отношение в нарушение на чл.3 от Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ) и че правата му са гарантирани, независимо от писмено дадените от Генералната прокуратура на Руската федерация гаранции в тази насока.

Съдът отчита съобщеното в международните доклади, с които се разполага по делото, както и изготвения от БХК доклад, които съдържат важна информация от гледна точка на преценката за общата ситуация в страната по местоназначение както и постановените от ЕСПЧ осъдителни решения срещу Русия, позволяващи констатацията, че е налице състояние на несигурност в Руската федерация, проявено в тежки нарушения на правата на човека.

Въззивния състав обосновава заключенията си и на база акценти от последния доклад на Human Rights Watch, както и наличната информация в интернет пространството от независими журналистически разследвания относно многобройни случаи на изтезания и малтретирания на лишени от свобода в следствения арест СИЗО 1 в Иркутск, затворническа колония №15 в Ангарск, затворническата болница в Саратов, затвора в Ярославъл, която информация съвпада с представената в доклада на БХК относно състоянието на местата за лишаване от свобода в Русия и Челябинска област.

Решението на Апелативен съд – Бургас е окончателно.


По публикацията работи: Свобода Атанасова
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

12 мигранти са задържани на магистралата край Сливен

Група от 12 мигранти са задържани на автомагистрала "Тракия" край Сливен, вчера следобед около 15:00 часа. Те са били превозвани в лек автомобил с чужда регистрация. Мигрантите и шофьорът, чужд гражданин, са задържани в полицията в Сливен, провеждат се разпитите им. Сред задържаните, незаконно преминали българската граница чужденци, има и четирима..

публикувано на 04.12.22 в 13:46

Задържаха 14 мигранти в частна линейка край Бургас (обновена)

14 мигранти от Сирия, Либия и Тунис са задържани в частна линейка от екип на бургаската Жандармерия край средецкото село Драка.  Шофьорът на линейката е 31-годишен мъж от София. Той е бил облечен като фелдшер. Целта е била да бъдат заблудени полицейските служители при осъществяване на проверка. Това каза директорът на бургаската полиция ст. комисар..

обновено на 03.12.22 в 12:10

В ареста остава грузинецът, превозвал мигранти

Районната прокуратура в Ямбол задържа за срок до 72 часа грузински гражданин, обвинен в противозаконно подпомагане на 18 чужди граждани да преминават през територията на страната. Те са се определили като   иракчани и сирийци. Обвиняемият е целял да набави облага за себе си. Престъплението е осъществено на 30.11.2022 г. на път в района на  Елхово. То е..

публикувано на 02.12.22 в 15:31

Лодки от Пловдив, Казанлък и Приморско се включват в издирването на двамата рибари

Собствениците на оборудвани със сонарна система лодки от Пловдив, Казанлък, Бургас, Приморско са предложили помощта си и ще се включат в издирвателната акция в язовир "Мандра". Това съобщи кметът на Бургас Димитър Николов в социалните мрежи. Така те ще помогнат на водолазите от РДПБЗН в търсенето. Първата лодка пристигна снощи от Пловдив и от..

публикувано на 02.12.22 в 10:38

Кметът призовава собственици на лодки да се включат в издирването на рибарите

Четвърти ден продължава издирването на двамата рибари изчезнали край Бургас. Продължават екипите на община Бургас, ИАРА, полиция, горско да обхождат язовир "Мандра", където бе намерена лодката им.  Двама рибари от Средец и Бургас са изчезнали Кметът на Бургас Димитър Николов написа в социалните мрежи: "Момчетата работят при..

публикувано на 01.12.22 в 16:34

Бременна жена и дете пострадаха след катастрофа край Елхово

Джип с 18 мигранти е катастрофирал снощи около 19.00 часа край град Болярово на пътя Елхово - Бургас, след гонка с полицията. При инцидента леко са пострадали жена и дете, граждани на Ирак и Сирия. Задържан е шофьорът на джипа – грузинец. Очаква се официална информация от Гранична полиция. На мястото на инцидента са изпратени два екипа, които..

публикувано на 01.12.22 в 13:50

ИАРА откри 100 м хрилни мрежи до Поморийското езеро

Служители на ИАРА откриха 100 м хрилни мрежи до Поморийското езеро на канала свързващ езерото с водите на Черно море.  Тя е била укрита в пластмасова касетка.  Открити са и два уреда тип "винтер" с дължина 1,5 метра.

публикувано на 01.12.22 в 13:21