Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

До 2 март Община Бургас приема документи по програмата за достъпна жилищна среда


В Бургас хора с двигателни проблеми могат и тази година да кандидатстват по Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност. Община Бургас е единствената в страната, която поема инвестиционните проекти на гражданите, които искат да кандидатстват. 

Срокът е до 2 март, като Община Бургас е единствената, която поема инвестиционните проекти на гражданите, които искат да имат свободен и самостоятелен достъп извън дома си, каза Богомила Радославова, координатор на целия процес в Общината:

„Миналата година беше четвъртата поред кампания. Имаме 11 завършени проекта. През четирите години са реализирани 68 рампи и подемни платформи. Община Бургас помага от първата година при откриването на тази програма от Министерството на труда и социалната политика. 

Срокът, по който може да се кандидатства е до 24 април, но ние приемаме документи за кандидатстване до 2 март включително. Причината е в условията за кандидатстване е за има изготвени инвестиционни проекти. Т.е. на нас ни трябва техническо време  за да подготвим цялата документация, която да предадем в ресорното министерство в посочения от тях срок. 

Обявата е качена в сайта на Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Самите документи, които изискват не са никак малко. Като Община помагаме на гражданите в тяхната кандидатура, а програмата не поема стойността на инвестиционните проекти. Община Бургас ги поема, като това е единствената община, която поема ивестиционните проекти и им помагаме когато документите пристигнат в МТСП те да са в пълен комплект. Ако нещо липсва се отнемат точки, а шансът за одобрение след кандидатстване е много малък. 

Програмата дава възможност за осигуряване на достъпна среда на хора, живеещи както в панелни блокове, така и в еднофамилни къщи. В първия случай кандидатстването за помощта се осъществява от сдруженията на собствениците в етажната собственост в блокове, в които има хора с трайни увреждания, придвижващи се с инвалидни колички, а във втория – се извършва от собствениците на индивидуалните жилищни сгради (къщи) с трайни увреждания, които трябва да бъдат с постоянен или настоящ адрес в сградата.Трябва да имат оригинално заявление, което да е изготвено по образец за 2023 година, да е попълнено приложение за кандидатстване по компонент 1 (К1), качени са в сайта на министерството. Заверени „вярно с оригинала“ копия от документи за собственост на жилищната сграда, в случай че кандидатства физическо лица. Трябват и три оферти от пазарно проучване на фирми,  от които едната задължително трябва да е на български производител, също снимки на входа, стълбищната клетка и всички фасади на сградата, за която се кандидатства. 

При многофамилните жилищни сгради трябва да се кандидатства чрез сдружение на собствениците и техния председател. Там също се изисква време. Ако няма сдружение във входа се слага уведомително писмо за събрание. В него трябва да се посочи, че става дума за кандидатстване за достъпна жилищна среда. На това събрание трябва да присъстват минимум 67% от живущите във входа. На това събрание се избира председател и двама членове минимум. След това се учредява сдружението.

Временен номер ще бъде приложен в документите за кандидатстване по програмата. След регистриране на сдружението на собствениците ще бъде приложен и актуалния номер. Най-високата стойност за проект е 100 хиляди лева, но тази сума е за сграда, в която не може да се постави рампа, а ще бъде изграден външен асансьор“, , посочи още Богомила Радославова. 


Подробна информация за условията и документите за кандидатстване може да откриете на страницата на Министерството на труда и социалната политика: https://www.mlsp.government.bg/natsionalna-programa-za-dostpna-zhilishchna-sreda-i-lichna-

Чуйте за нужните документи в звуковия файл.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арена Бургас получи акт 15

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева направи инспекция на Арена Бургас заедно с кмета на Бургас Димитър Николов, ръководството на "Академика 2011“ и строителния надзор. Днес многофункционалното спортно съоръжение получи Акт 15, съобщиха от спортното министерство.  Проверката в залата показа, че е завършена напълно климатичната система,..

публикувано на 27.03.23 в 17:29

РИОСВ запечатва къмпинг "Айлякъ" край Атия тази седмица

Със скандал се очертава да започне новият туристически сезон по Южното Черноморие. Регионалната екоинспекция в Бургас тази седмица ще запечата един от най-посещаваните къмпинги близо до морския град . Собственикът му вече е получил акт за забрана на достъпа до къмпинга и принудителна административна мярка за прекратяване на дейността. Този сезон..

публикувано на 27.03.23 в 12:20
снимката е илюстративна

Агенцията по храните със засилени проверки за Великденските празници

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършва засилени проверки в обектите за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси. Инспекциите са във връзка с предстоящите Великденски празници,..

публикувано на 27.03.23 в 11:53

Проф. Иван Христов: Откритите рудници за злато край Созопол дават нова информация за древна Аполония

Археолози разкриха антични рудници за добив на злато край Созопол. Откритието е направено от интердисциплинарен екип под ръководството на археолога проф. д -р Иван Христов (НИМ) в края на 2022 г., но се обявяват сега след обработка на рудни проби и преосмисляне на резултатите от теренната работа.   "Рудниците са локализирани на върховете..

публикувано на 27.03.23 в 10:00

Разкриват фронт-офис "Информационно консултативен център“ в кв. Дружба в Сливен

Фронт – офис „Информационно консултативен център“ – Сливен ще бъде обособен в кв. „Дружба“, съобщават от общината. Целта му е улесни достъпът до актуална и пълна информация и консултиране на максимално широк кръг от граждани, включително и за хората с увреждания.  Фронт – офисът ще се намира ул. „Стефан Стамболов“ № 6 (сградата на Центъра за работа..

публикувано на 27.03.23 в 09:22

С благотворителен поход събраха над 800 лева за Стефчо

Сдружение „Зелена Странджа“организира и проведе благотворителен туристически поход. Събраните средства от таксата и от направени дарения от участниците са за лечението на Стефан Златаров, който преди ден навърши 8 години. Детето има нужда от рехабилитация в чужбина, за да проходи след тежка катастрофа.  Десетки любители на природата се..

публикувано на 26.03.23 в 21:42

Сдружение "Усмивка" провежда благотворителна кампания за Великден

Благотворителна Великденска кампания „ Доброто продължава - Да дарим УсмиВка на възрастните хора в Бургас “ организира сдружение „Усмивка“ .  Да бъдеш благодетел е въпрос на избор и призвание, казват от организацията. През миналата година те проведоха изключително успешни кампании за Коледа и Великден и помогнаха на над 400 нуждаещи се:..

публикувано на 26.03.23 в 17:00