Тол таксите ще донесат милиард и половина за ремонта на пътищата

Снимка: НоваTV

Един милиард и 500 милиона лева приходи се очакват от въвеждането на системата за тол такси в България. Това каза след откриването на международна конференция в Слънчев бряг дирекорът на Агенция „Пътна инфраструктура „ инж.Лазар Лазараров. Той уточни, че средствата приоритетно ще се използват за строителството и ремонта на пътища.

Въвеждането на тол системата в България се забавя заради обжалването на процедурата по възлагане на обществена поръчка. Според инж.Лазар Лазаров тол таксите са по-справедлива система от таксуването с винетни стикери:

„Тол системата е най-справедливата. От гледна точка на това, че който пътува по републиканските пътища най-много и ги руши най-много, трябва да плаща най-много, а койго пътува най-малко трябва да плаща най-малко. Примерно една транспортна фирма, която разполага например с хиляда превозни средства в момента минава на камион в България за 11 евро. В момента, в който бъде увеличена тол таксата няма да минават за 11 евро, ще минават за 200 лева – сто евро. Умножете го по броя на камионите какви разходи ще направят допълнително".

С увеличението на цената на винетните стикери приходите тази година са нараснали до 300 милиона лева. С постъпилите допълнително 100 милиона лева е извършена рехабилитация на тунелите по автомагистрала „Хемус“ , направени са и превантивни ремонти на пътища в Северна България, каза още Лазар Лазаров. В Слънчев бряг се провежда двудневна международна конференция на тема „Устойчива транспортна инфраструктура“.

чуйте в звуковия файл репортажа на Даниела КостадиноваНовините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.