Предлагат премахване на съкратената процедура при тежките умишлени престъпления

Снимката е илюстративна.
Снимка: БГНЕС

Промени в Наказателно-процесуалния кодекс предлагат от политическата група на „Обединените патриоти“. Поводът е жестокото убийство на журналистката Виктория Маринова в Русе. Предложението е свързано с премахване на възможността процесът да се гледа по съкратената процедура при тежките умишлени престъпления, поясни народният представител от НФСБ в групата на „Обединени патриоти“ Христиан Митев.

„Основният мотив е, че извършени тежки умишлени престъпления, в обществото остава впечатлението, че извърпителят не е наказан с цялата строгост на закона. Използвайки възможността за намаляване на размера на наказанието, се избягва пълната сила на наказателна репресия. По този начин не се действа възпиращо и предупреждаващо по отношение на останалите членове на обществото да не се допускат подобни тежки деяния с ужасяващи последици.“

Христиан Митев допълни, че в момента се изготвя предложението, след което то предстои да бъде внесено за разглеждане в деловодството на Народното събрание.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.