И тази година внасяме сервитьори и танцьорки от чужбина за работа по морето

През миналия месец община Бургас отчита най-ниското равнище на безработица от всички общини в региона – 2.6%. В национален мащаб се нареждаме на четвърто място след София, Варна и Габрово. Тези данни показват все по-ясно, че наемането на сезонни работници е започнало, смята директорът на „Бюрото по труда” в Бургас Живко Янакиев.

"Заявените работни места за месеца са значителен брой - 1500, от които една голяма част са за сезонни работници."

В сравнение с предходната година обаче, свободните позиции за туризма са по-малко, отчита той.

"Разликата не е голяма, но я има и причината е, че голяма част от бранша се ориентира към чужди работници и една част от местата не се обявяват."

Заявки за работна ръка от чужбина се подават в София, Варна и Бургас. В регионалната служба по заетостта за последните три години са подадени молби за наемане на 3043-ма чужденци, информира Атанас Радев.

"Най-много са от Украйна, много по-малко са тези от Молдова, Русия, Северна Македония. Има работници и от Киргистан, Армения, Албания и дори от Индия. Най-много се търсят сервитьори, камериери, готвачи, работник кухня, бармани, миячи, общи работници, хигиенисти."

В туризма има проблем с липсата и на танцьорки, затова се налага да бъдат внесени в страната ни 23 момичета, както и 8 масажиста и петима спасители.  

Освен в туризма са били наети двама чужденци в сферата на селското стопанство. Те ще режат горски дървен материал. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.