Съветници с апел басейните с луга и кал да са безплатни

| обновено на 27.06.19 в 14:32
Снимка: gramofona

Да бъде обособена зона за безплатно използване на басейни с лечебна кал и луга, на територията известна като „Солниците“. Това предлагат в отворено писмо общински съветници, от групата на ГЕРБ в Бургас, до пловдивския бизнесмен Николай Пиронков - собственик на „Черноморски солници“. Басейните с лечебна кал и луга са в активите на предприятието.

Преди началото на лятото собствениците направиха реконструкция на територията на басейните – подменени са дървените скари, обновени са подходи и бентове.

През всички предходни години природните дадености се използваха безплатно от посетителите. От тази година собствениците на „Черноморски солници“ допускат хора, на частната им собственост, срещу вход от два лева.

Басейните с кал и луга са прочути със своите лечебни свойства и благоприятно влияние върху редица неразположения и заболявания. Затова те се посещават от хора с различни здравословни проблеми. Част от посетителите са възрастни, много от тях правят процедури на това място от десетилетия. Входната такса, макар и символична, се оказва затруднение за повечето от тях“, мотивират се общинските съветници.

В тази връзка отправяме предложение към собственика на предприятието Николай Пиронков за отваряне на част от зоната за безплатно ползване. Със сигурност много от по-младите посетителите ще предпочетат пространството с вход. Надяваме се, че предприятието няма да бъде ощетено, предвид направените разходи за реконструкция“, казват представителите на местния парламент в морския град.


Д-р Георги Митев от Реформаторския блок сподели:

"Не приемам да се налага на частни дружества дали да взимат или не такса. Тя е 1 или 2 лева и това, че са го направили по-приветливо, би следвало да взимат такава такса. Бих се замислил ако трябва да подкрепя такава докладна записка."

За безплатното ползване е и Ивайло Вагенщайн от НФСБ:

"Смятам, че е добре и удобно за бургазлии и за гостите на града. Това ще добави стойност в туристическия бранш."

Идеята се подкрепя и от Чанко Мирчев от БСП:

"Има социално-слаби хора, които са от групата на пенсионерите да имат безплатен достъп."


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.