Екстрадират рускиня издирвана за измама

Окръжният съд в Бургас допусна екстрадиция на руска гражданка, издирвана за три престъпления „измама“ в особено големи размери, реализирани на територията на Руската Федерация, в периода от 16.04.2013 г. до септември 2014 г. Престъпленията, за извършването на които се издирва руската гражданка са съставомерни като престъпления и по българския Наказателен кодекс.

Жената е оспорила информацията, изложена в молбата за екстрадиция и помолила съдебния състав да остави без уважение искането на руските власти, като не пожела да се яви доброволно пред съдебните власти в Русия.

От Генералната прокуратура на Руската Федерация са получени гаранции, че екстрадицията няма за цел наказване на лицето на основания като раса, религия, гражданство, етническа принадлежност или политически убеждения. Няма данни по делото, които да водят съдебния състав до извод, че лицето ще бъде подложено в Руската Федерация на насилие, изтезание, жестокост или унизително наказание или, че не са гарантирани правата му, съгласно изискванията на международното право. Налице е и гаранция, че Елена М. няма да бъде съдена за престъпления, различни от тези, посочени в искането.

Спрямо руската гражданка Окръжният съд в Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ до фактическото й предаване на молещата държава.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.