Добри добиви и добро качество на зърното

Жътвата е на приключване в Бургаско

Ниски изкупни цени на зърното, стопаните изчакват с продажбата

Над 70 % от жътвата е приключила в Бургаско. Ечемикът е прибран, рапицата е почти ожъната, остава прибирането на овеса и пшеницата, съобщи председателят на местния браншови съюз Николай Киров:

„ Добивите са сравнително добри, от ечемика над 450 кг от декар, което е повече от миналата година. Пшеницата има и хубави блокове и по – лоши, 5 % е по – слаба, защото късно изникна и не можа да налее зърното. Очакванията при нея са за добиви около 500 кг от декар.“

Рапицата е с по – слаби показатели от миналогодишната реколта, добивите са между 250 и 300 кг от декар, добави Киров.

„Качеството като цяло е добро и се доближава да миналогодишното. Хубаво е, че това лято няма много валежи по време на жътвата и зърното е в добро състояние. Нямаме притеснения свързани с качеството на брашното и хляба.“

С 10 – 15 % са по – ниски изкупните цени на пшеницата тази година в сравнение с миналата година. Председателят на местния съюз на зърнопроизводителите припомни, че цената на пшеницата зависи от световните пазари, тя е борсова стока. В момента зърнената култура се търгува за 27 – 28 ст. за килограм, а миналата година тя е била 32 стотинки. За сега земеделските производители не бързат да продават и очакват тенденцията да се промени.

Очакванията са, ако времето се задържи без валежи, жътвата в Бургаско да приключи до седмица.

повече може да чуете в звуковия файл:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.