„Да запазим Корал“: Прикриват се нарушения в защитената местност „Силистар“

Снимка: сдружение "Да запазим Корал"

Сдружение „Да запазим Корал“ оспорва твърдението на директора на Регионалната дирекция по горите в Бургас Станимир Божанов, че не са изграждани нови горски пътища в защитена зона „Силистар“, а се подръжа съществуващ път за пожарните при евентуален инцидент. Според горско-стопански план от 2016 година, цитиран в становище на сдружението, на мястото не е планирано да има никакво преминаване дори и на противопожарна просека. Оттам са категорични, че е направено незаконно трасе  във връзка с работата на телевизионна продукция. От сдружението припомнят, че в режима на защитената местност е забранено преминаването на коли и прокарването на всякакви пътища.

Скандалът тръгна от кадри, разпорстранени от Тома Белев от Асоциацията на парковете в България. В тях се виждат следи от тежка техника. Той изпрати сигнал до институциите, за да се установи дали има извършени нарушения в защитената зона „Силистар“. След проверка на място директорът на Регионалната дирекция по горите в Бургас Станимир Божанов заяви пред БНР-Бургас, че според горско-стопанския план от 2016 година на Държавното горско стопанство в Царево тези пътища трябва да се поддържат, за да може пожарни автомобили да навлизат в иглолистните масиви и да гасят горски пожари. Извършеното сега той определи като „престъргване с тежка техника“, за да бъде пътят проходим. Относно съборените дървета, той обясни, че проверката продължава, за да се прецени дали служителят на поддържащата фирма, който е отговорен за изкореняването им, да бъде наказан. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.