Легендата в щангите Антон Коджабашев отбелязва 60-годишен юбилей

Третата си световна титла шампионът взема след две операции на лакът


Легендата в щангите Антон Коджабашев днес отбелязва 60- годишен юбилей. Големият личен празник на почетния бургазлия бе повод да го върнем и към славните моменти от кариерата му.

Коджабашев е трикратен световен и трикратен европейски шампион по вдигане на тежести. Има световен рекорд в тази категория и е непобедим в периода 1978-1984 г. Със златни букви в историята на спорта остават титлите му в Солун през 1979 година, Лил -1981 година и на следващата година в Любляна. Пред БНР-Бургас той сподели на празника:

„Най-трудната ми победа бе за третата световна титла след две операции на левия лакът, последвани от тежко  възстановяване. Не дотам възстановен, излязох на подиума и не само победих именитите си съперници, но и поставих нов световен рекорд в двубоя. Това беше някаква сензация, чудо, защото никой не вярваше, че ще взема медал.“  

Според Коджабашев бъдеще за щангите в България няма. Този спорт е поставен на колене, особено след като най-качествените ни треньори работят навън, смята той. Със 17 години в спорта и стотици състезания зад гърба си, днес юбилярят обобщава:

„Животът ми дотук беше бурен, и в спорта, и в бизнеса. Емоции имаше от всякакво естество. Не съжалявам за нищо! Създадох и едно прекрасно семейство, от което няма нищо по-хубаво.“  

Спортният адреналин и духът за победа днес шампионът насочва към политиката и лова.  

Снимка-Кметът Димитър Николов поздрави спортната легенда Антон Коджабашев за юбилея му

Повече чуйте в звуковия файл.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.