Текелиев: Всички норми за работа се спазват в бургаската опера

Държавна опера - Бургас

Няма проблем с почивките и с пътуванията на оперните артисти. Това заяви пред БНР-Бургас директорът на бургаската културна институция Александър Текелиев. Припомняме, че двама артисти заявиха именно това като нередност в ръководената от Текелиев опера.

Пътуванията са необходими, за да можем да издържаме бургаската опера, посочи Александър Текелиев. Той бе категоричен, че не всички артисти участват във всички изнесени представления:

„Всякакви норми относно пътуванията и реда, по който се работи тук, са спазени“

Текелиев подчерта, че изнесените от музиканта Тодор Маджаров и бившия тенор на операта Георги Султанов данни за натоварване, са изолирани мнения:

„Бих схванал въпроса с по-голяма стойност, ако тук действително излязат, с една подписка, 50 души и кажат „Ние работим на удължено работно време“. Но ние нали затова имаме синдикати, ние затова имаме колективен трудов договор. Ама някой е решил по кой член да напусне… По който иска да напуска. Той, така или иначе, е решил да напуска. Така че, това вече не е наш проблем. Съгласете се – 240 души не смятат така, пък двама или трима – смятат така“

Александър Текелиев посочи, че музикантите имат над 40 дни отпуска и достатъчно време за почивка между участията.

От операта извадиха справки, за да докажат, че Тодор Маджаров е недисциплиниран служител и е наказван. Относно бившият тенор на културното учреждение Георги Султанов, Текелиев го определи като човек, който е искал да има повече участия извън Бургас, въпреки че основният му трудов договор е бил именно в морския град.

От операта не можаха да ни конкретизират колко служители са напуснали културната институция през последните години и обещаха, че ще изготвят допълнително справка.

Цялото интервю с Александър Текелиев можете да чуете в прикачения файл.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.