Две големи предприятия "надуват" заплатите в Средец и в Камено

Снимка: БГНЕС

Често сме виждали статистика за средната работна заплата, която нарежда Бургас в края на първите десет. Данните, обаче, са за областта. Институтът за пазарна икономика представи преди седмица такива, които са по общини, базирайки се главно на данни от Националния статистически институт, за съжаление – за 2018-та г. Спрямо тях, Бургас не само не е в първите десет, а доста по-назад, но е изпреварен от редица по-малки общини. Морският град не е изолиран случай, в подобно положение са и Пловдив, Варна, Стара Загора, а първенството се държи от Челопеч с 2 178 лв., Козлодуй (2 090 лв.), Раднево (1 910 лв.), Пирдоп (1 796 лв.), Девня (1 677 лв.) и Гълъбово (1 598 лв.). София-столица е едва на 8-мо място (1 554 лв.), а топ 10 се затваря от Панагюрище (1 445 лв.). Основната причина е малкото население, комбинирано с високи доходи от енергийни предприятия, минна индустрия и сериозна промишленост. В Бургас, през 2018-та година, средната работна заплата е била 1 017 лв. По-високи са възнагражденията в Камено и Средец. Най-вероятната причина, потвърдена и от Бюрото по труда, е наличието в тези две общини на големи предприятия като „Лукойл Нефтохим“ и „Промет Стийл“. Е, че там не работят само и основно хора от общината, статистиката не отчита. Специално за Средец, директорът на институцията Живко Янакиев посочи, че безработицата там силно намалява. Относно областта, най-ниско е възнаграждението в Царево – 571 лв. Сравнявайки други големи градове, във Варна са получавали малко повече отколкото Бургас, а по-малко в Пловдив и Стара Загора.

ИПИ анализира и други данни. 15 951 са регистрираните фирми на територията на Бургас, като най-голям град. Най-малко са те в Малко Търново – 138. Бургас, логично, е лидер и в приходите от продажби.

Относно демографските показатели, не е добро положението на Бургас за естественото движение на населението (отбелязвайки смъртността и раждаемостта), но градът не е изключение спрямо другите големи. За 2018-та, за общината то е „- 650 души“, като в София, това число е над 2 000. Най-ниско е в Несебър – „ – 1“, в Руен е „- 9“. За сметка на това, при механичния прираст (хората, които идва да живеят в съответното място), Бургас е сред лидерите – 363 души за 2018-та година. Единствено в Несебър са регистрирани повече – 488. Най-големият отлив е в Руен „- 203 души“.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.