Sendung auf Deutsch

Резултати : nach Autor Joan Kolev

Viti 1970 – Emill Dimitrovi dhe historia e një kënge emblematike

Edicionin e sotëm të rubrikës “80 vjet në 80 javë” ia kushtojmë këngëtarit Emill Dimitrov dhe këngës së tij “Vendi im”, këngë kjo e cila fitoi popullaritet si “Vendi im, Bullgaria ime”. Në vitin 1970 ai kompozoi muzikën e kësaj kënge dhe ia kushtoi..

07.02.15 11:15 |

1969: Kult-Fernsehserie „An jedem Kilometer“ läuft an

Am Abend des 20. August des Jahres 1969 vereinsamten die Straßen in ganz Bulgarien. Die Menschen saßen vor den Fernsehern, denn es begann die Ausstrahlung der Fernsehserie „An jedem Kilometer“. Insgesamt wurden 26 Folgen produziert,..

31.01.15 10:25 |

1969 – Fillon seriali “Në çdo kilometër”

Më 20 gusht të vitit 1 969 rrugët në Bullgari u zbrazën për shkak të premierës së serialit të ri bullgar “Në çdo kilometër”.   Episodet ishin 26 dhe ai kishte dy sezonë: për vitet e rezistencës jolegale dhe për vitet pas 9 shtatorit 1944, pas..

31.01.15 10:15 |

1968 – Xhoko Rosiç: “Kështu përfundoi periudha ime romanike në radio”

Vera e nxehtë e vitit 1968 ndryshoi jetën e shumë njerëzve. Shpresa për ndryshime demokratike dhe “socializëm me fytyrë njerëzore”, që mbinë me Pranverën e Pragës, shumë shpejtë u mbytën në “përqafimin” vëllazëror të internacionalizmit gjatë gushtit,..

24.01.15 15:10 |

1968 – Đoko Rosić: „So endete meine romantische Zeit beim Rundfunk“

Der heiße Sommer des Jahres 1968 veränderte viele Schicksale. Die Hoffnungen auf demokratische Veränderungen und einen „Sozialismus mit menschlichem Antlitz“, die im Prager Frühling aufgekommen waren, wurden in einer „brüderlichen“ Umarmung jäh..

24.01.15 11:10 |
Nikollaj Hajtov

1967-ta – viti, kur lindën “Tregimet e Egra”

Viti është 1967, kur duke folur për kulturën në Bullgari, përdoreshin disa terma specifikë, si për shembull “front kulturor”. Atëherë u zhvillua Kongresi i parë i kulturës bullgare, kurse ideologjia kërkonte krijimin e veprave të detyrueshme në letërsi..

18.01.15 11:25 |

1967: Das Erscheinungsjahr der Sammelband „Wilde Erzählungen“

1967 haben Begriffe, wie „Kulturfront“ und „sozialistischer Realismus“ die Kulturdebatte im sozialistischen Bulgarien geprägt. 1967 fand der erste Kongress der bulgarischen Kultur statt. Die kommunistische Ideologie schrieb treue Kunstwerke vor. Und..

17.01.15 11:25 |

Viti 1966: Fillimi i energjetikës bërthamore në Bullgari

Viti 1966 është viti, kur ishte nënshkruar marrëveshja midis Bullgarisë dhe Bashkimit të atëhershëm Sovjetik për ndërtimin e elektrocentralit bërthamor. Kjo u bë më 15 qershor 1966. Për ndërtimin e tij u zgjodh një terren në bregun e lumit Danub, afër..

10.01.15 12:50 |

1966: Die Grundsteinlegung der Atomenergie in Bulgarien

1966 wird der Grundstein der bulgarischen Atomenergie gelegt. Am 15. Juli wird zwischen Bulgarien und der damaligen Sowjetunion eine Vereinbarung über den Bau eines Atomkraftwerks unterzeichnet. Als Standort wird ein Terrain 5 km außerhalb der..

10.01.15 11:55 |

Rruga drejt tempullit tashmë kalon përmes Evropës

Kisha e rimëkëmbur e fshatit të bukur Negushevo hapi dyer për të krishterët pikërisht në përvjetorin e saj të 130-të. “Shën Paraskeva” është një prej katër tempujve në territorin e bashkisë Gorna Malina, krejtësisht të restauruar dhe të rimëkëmbur, në..

03.01.15 09:35 |
Подкасти от БНР