Sendung auf Deutsch

Резултати : nach Autor Joan Kolev

“Sofa Comics Expo” – në botën e pafund të stripit

Lidhja e Piktorëve Bullgarë u kthye në një mbretëri të stripit në kryeqytet. Ekspozita me shumë ngjyra është e pranueshme për vizitorët nga data 15 gusht deri më 15 shtator, kurse hapja zyrtare do të jetë më 3 shtator. Ideja e projektit “Dëga” është..

26.08.14 13:21 |

Folk costume festival in Zheravna – journey into history and tradition

Have you ever wanted to make a journey through time? To go to times people live calm and simple lives and nature and traditions are part of the lifestyle? You can actually do it if you decide to spend the days between 22th and 24 of August near..

22.08.14 14:41 |

Festivali i kostumit popullor afër Zheravnës – udhëtim në historinë dhe traditën bullgare

A keni pasur dëshirë ndonjëherë që të bëni një udhëtim në kohë, të transferoheni në një epokë, ku koha kalon ngadalë, njerëzit janë të qetë, kurse natyra dhe traditat janë pjesë e mënyrës së jetesës? Mund ta plotësoni këtë dëshirën tuaj nga 22 deri më..

22.08.14 11:18 |

Fundi i Mbretërisë së Tretë Bullgare vjen me referendum

Më 15 shtator 1946 mbretëresha Joana, bashkëshorte e monarkut të vdekur bullgar Boris III përjeton një goditje të dyfishtë. Me referendum është anuluar monarkia dhe Bullgaria është shpallur republikë: kurse vet ajo merr ultimatum nga qeveria në ditën..

19.08.14 13:58 |
Sitzung des Volksgerichts, Dezember 1945

1945: Kollaboration, Kriegsverbrechen und Volksgericht

In den meisten Ländern, die mit Nazi-Deutschland verbündet oder von deutschen Truppen besetzt waren, fanden nach dem Zweiten Weltkrieg Prozesse zur Bestrafung der Kriegsverbrecher und der Kollaborateure statt. Die juristische Verfolgung der..

16.08.14 10:55 |

1945-ta: Gjykata Popullore, terrori dhe dhuna politike

Viti 1945 filloi me vdekje. Më 1 shkurt u dënuan me vdekje pa të drejtën e apelimit të dënimit 3 regjentë, 8 këshilltarë të mbretit, 22 ministra, 67 deputetë nga Legjislatura e 24-të e Kuvendit Popullor, 47 gjeneralë dhe oficerë të lartë. Dënimet u..

12.08.14 15:20 |

Emigranti sipas Martin Rallçevskit

Martin Rallçevski është teolog për nga arsimi, ka ndërruar mjaftë profesione, derisa të vendoset në Angli, ku banon nga pesë vjet. Është autor i pesë romaneve. Para më shumë se 10 vitesh në Meksikë, derisa ishte stantmen në filmin e njohur “Troja” me..

10.08.14 10:15 |

1944-ta – viti i cili ndryshoi historinë e Bullgarisë

Kur në fund të vitit 1941 qeveria bullgare, nën presionin e Hitlerit, u shpalli një luftë simbolike Britanisë së Madhe dhe SHBA-së, askush nuk supozonte se dy vjet më vonë ajo do të shndërrohej në një realitet të ashpër. Më 10 janar të vitit 1944 një..

06.08.14 15:16 |

Admirohet konkursi i dytë i prodhimit artizanal i birrës

Megjithë temperaturat jo të zakonta për stinën e verës, sezoni i birrës po shkon shumë mirë. Prodhuesit e birrës artizanale shfrytëzojnë çdo rast për të popullarizuar hobin e tyre. Pas Festivalit BeerRelation në Sofje, ku u grumbulluan prodhues të..

04.08.14 11:37 |
Aleksandër Belevi (në qendër) – udhëheqësi i Komisariatit mbi Çështjet Evropiane duke ndjekur dëbimin e hebrenjve nga Shkupi i okupuar nga Bullgaria gjatë marsit të vitit 1943.

1934-a: Asnjëri nuk mund t’i bindë bullgarët të urrejnë hebrenjtë

“Asnjëri nuk mund t’i bindë bullgarët të urrejnë hebrenjtë” – këto janë fjalët e ambasadorit gjerman Bekerle në Sofje gjatë tentativës së fundit të autoriteteve gjermane të organizojnë deportimin e hebrenjëve bullgarë drejt kampeve të vdekjes. Në fund..

29.07.14 14:17 |