Podcast en español

author: Hristina Taseva

Sobre la preservación de la Antártida, el difícil inicio de la expedición búlgara y el pingüino Gosho

El Protocolo de Madrid del año 1991 es uno de los documentos más importantes para la preservación medioambiental. Están estipulados en éste rigurosos criterios yreglas para la conservación de la Antártida, ellugar de nuestro planetaque atesora..

17.12.21 14:53 |

The protection of Antarctica, the difficult start of the Bulgarian expedition and the penguin Gosho

The Madrid Protocol of 1991 is one of the most important documents for environmental protection. It sets strict rules and criteria for the protection of Antarctica - the piece of land on the Ice Continent that concentrates vast resources of..

16.12.21 14:02 |

Antarktika'nın korunması, Bulgar bilim seferinin zor startı ve Goşo adlı penguen üzerine

1991 Tarihli Madrid Protokolü , çevrenin korunmasına ilişkin en önemli belge olmakta. Bu belge ile Buz kıtasında yer alan ve devasa tabi kaynakları ve inanılmaz bioçeşitliliği ile gezegenimizin en büyük doğal laburatuarı olarak..

16.12.21 13:53 |

Alfredo Atanasof, embajador de Argentina: “Son muchas más las cosas que Bulgaria y Argentina pueden hacer juntas”

Argentina está cerca es el nombre de la exposición al aire libre que se inaugura hoy en uno de los parques más céntricos de Sofía, y junto con la muestra Argentina y Bulgaria: 90 años de amistad forma parte de los eventos que conmemoran el 90..

14.07.21 16:28 |

Lapis specularis magjik ndriçon gjetjet antike nga Serdika e lashtë

A është e mundur që një muze arkeologjik të jetë vendi më i përshtatshëm për një ekspozitë të artit modern? Përgjigja është në sallën e gjerë qendrore të Muzeut Arkeologjik në Sofje , ku ndodhet ekspozita "Lapis specuaris. Drita nëntokësore” e..

07.07.21 07:15 |

Magical Lapis specularis illuminates artifacts from ancient Serdica

Is it possible for an archeological museum to be the most suitable place for a modern art exhibition? The answer can be found in the spacious central hall of the Archaeological Museum in Sofia, where the exhibition "Lapis specularis. Underground Light”..

03.07.21 09:30 |

Bullgaria dhe Spanja gëzojnë një bashkëpunim të shkëlqyer dhe në kushtet e pandemisë

Ambasada e Spanjës në Bullgari rifilloi ngjarjet e saj publike pas një pauze të gjatë për shkak të pandemisë nga Covid-19. Krahas me javën e kinemasë Ibero-Amerikane e cila është duke përfunduar tek ne, në bashkëpunim me Agjencinë Shtetërore..

25.06.21 10:05 |

Bulgaristan ve İspanya pandemi koşullarında da mükemmel bir işbirliği içerisinde

İspanya’nın Bulgaristan Büyükelçiliği, Covid-19 pandemisinden dolayı uzun süre ara verdiği toplumsal faaliyetlerine tekrar başladı. Ülkemizde İber-Amerikan Sineması Haftası’nın sonuna yaklaşırken İspanya Büyükelçiliği’nin Kültür Dairesi..

23.06.21 16:09 |

Cooperation between Bulgaria and Spain excellent even in the conditions of pandemic

The Spanish embassy in Bulgaria has resumed its public initiatives after a lengthy interruption due to the Covid-19 pandemic. Alongside the Ibero American Film Week which is drawing to a close, the embassy’s culture department, in partnership with..

23.06.21 11:32 |

Bullgarët dhe spanjollët nderojnë Julio Palencia

Sot Ambasada e Spanjës në Bullgari prezanton një botim jashtëzakonisht interesant, të titulluar “Nëpër gjurmët e një diplomati spanjoll në Sofje: Julio Palencia. Itinerari dhe pasqyra e marrëdhënieve diplomatike midis Spanjës dhe Bullgarisë”...

22.06.21 14:55 |