ЕВРАНЕТ ПЛЮС

ЕП: Евросъюз трябва да даде отпор на агресивните политики на Русия

Европейският съюз трябва да даде отпор на агресивните политики и същевременно да положи основите на сътрудничеството с бъдеща демократична Русия. Това се посочва в приета от Европейския съюз резолюция, призоваваща за нова стратегия в отношенията..

публикувано на 27.09.21 в 18:15

Нов доклад на Европол за трафика на наркотици

По-насилствени, по-разнообразни и по-конкурентни – това са новите характеристики на търговията с кокаин в Европа, става ясно от доклад, публикуван от Европол. Документът очертава новата динамика на пазара на кокаин, като заплаха за европейската и..

публикувано на 27.09.21 в 07:00
Урсула фон дер Лайен

Постпандемичните предизвикателствата пред ЕС

Европейският съюз трябва да се подготви за излизането от ковидкризата. Това може да се прочете между редовете в годишната реч на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент. "Очакваме 19 държави да си..

публикувано на 26.09.21 в 08:05

ЕП призова да се спрат опитите с животни за научни цели

Европейският парламент призова с резолюция да се спре използването на животни за научни експерименти. С мнозинство от 667 гласа „за“ Европарламентът прие, четрябва да бъдат насърчавани високите стандарти за хуманно отношение към животните. Резолюцията..

публикувано на 23.09.21 в 08:35

Мониторинговата група за наблюдение на демокрацията в ЕП пристига в България

Мониторинговата група за наблюдение на демокрацията в eвропарламента пристига днес в България. Делегацията ще проведе множество срещи с представители на съдебната и изпълнителната власт, свързани с Нарушаване на върховенството на закона, с медийната..

публикувано на 23.09.21 в 08:00
евранет

ЕС в търсене на решение за засилване сигурността на континента и ограничаване зависимостта от САЩ

При срещата си в Словения министрите на отбраната на страните-членки на ЕС обсъдиха възможността за създаване на военни сили за бързо реагиране. Темата бе подета от върховният представител на евросъюза по външна политика Жозеп Борел, според когото така..

публикувано на 22.09.21 в 20:30

ЕС пуска "зелени облигации" в подкрепа на екопромените

През октомври предстои пускането на първата емисия на т.нар. "зелени" облигации по програма за икономическо възстановяване „Следващо поколение ЕС". ( NextGenerationEU) . Постъпленията ще финансират дела на свързаните с климата разходи в Механизма за..

публикувано на 22.09.21 в 06:30

Андрей Ковачев: ЕС трябва да има капацитет за бързо реагиране при заплахи за сигурността

След провала на проекта за Европейска отбранителна общност от 1952 година при всяко усложняване на международните отношения и в условия на несигурност идеята за създаване на общ Европейски отбранителен съюз периодично се възобновява. В годишната си реч..

публикувано на 21.09.21 в 08:25

С различни механизми в ЕС се борят срещу намаляване на пластмасовите отпадъци

Различни механизми, методи и проекти използват в страните - членки на ЕС, за да намалят употребата на пластмасовите отпадъци.  Близо четвърт тон боклуци събраха само от началото на месеца бургаски рибари от морето и плажовете край Ченгене скеле. Те се..

публикувано на 21.09.21 в 08:30

Пътешествието с Connecting Europe Express продължава!

Над 100 спирки в 26 държави и 33 пресечени граници - така в цифри изглежда пътуването с Connecting Europe Express - специална влакова композиция по повод настоящата Европейската година на железниците .   „Connecting Europe Express е един от..

публикувано на 20.09.21 в 10:36

ЕК с амбициозни цели в Годишната реч за състоянието на Съюза

Председателят на Еворопейската комисия Урсула фон дер Лайен очерта амбициозни цели в развитето на Европейския съюз в годишната си реч за състоянието на Общността. Тя отчете свършеното през последната година по ключови за Съюза теми, както и очерта..

публикувано на 20.09.21 в 07:30

Нов енергиен етикет за крушки и осветителни тела от септември

От септември новият по-ясен енергиен етикет на ЕС се въвежда във всички магазини и интернет сайтове за осветителни тела и крушки. Етикетът вече е в сила и за доста други уреди, включително перални машини, миялни машини и телевизори. Новите етикети..

публикувано на 18.09.21 в 10:00
Мария Габриел

Дигитализацията на културата и образованието са приоритет за ЕС

Дигитализацията на културата и образованието е приоритет за Европейския съюз, заяви наскоро еврокомисаря по научни изследвания, иновации, култура, образование и младеж Мария Габриел . Тезата й е, че н ай-ценното, когато се говори за култура, са..

публикувано на 18.09.21 в 09:00

Стратегическите цели на Европейския съюз

Борба с климатичните промени, активно използване на иновациите и цифровите технологии и създаване на европейски стандарти за тях, валидни и за световната общност, са част от стратегическите цели на Европейската комисия, записани в доклада й „..

публикувано на 17.09.21 в 07:00

Бъдещето на Европа- гражданските съвети решават!

Все по-голяма роля ще имат гражданите при определяне посоката на промяна на ЕС, така че да отговори на бъдещите предизвикателства. Дискусията на Конференцията за бъдещето на Европа поставя в центъра мнението на всеки един от нас. През следващите..

публикувано на 16.09.21 в 09:10

Европейският парламент започва работа по „портфейл за цифрова самоличност“, който включва и частния сектор

Какво представлява новото предложение на Европейската комисия за Регламент за цифровата идентичност (eID) и какви предимства носи т.нар. „портфейл за цифрова самоличност“? Евродепутатът Цветелина Пенкова беше гост лектор на финансовата конференция..

публикувано на 16.09.21 в 08:30

Ръст на измамите, свързани с Ковид, отчитат от Европол

Пандемията от коронавирус доведе до увеличение на измамите, свързани с този вид заболяване, отчитат от Европол и полицейските служби на държави членки на ЕС. От европейската полицейска агенция обясняват, че измамниците   измислят схеми, за да..

публикувано на 16.09.21 в 06:45
Онлайн на училище

Отново на училище: ЕС с подкрепа за ученици, студенти и учители

С началото на новата учебна година, Европейската комисия продължава да подкрепя милиони ученици, студенти и учители в Европа, с множество инициативи. Пандемията от коронавирус показа, че училищата са способни на иновации, но също така очерта..

публикувано на 15.09.21 в 17:10

Социалният климатичен фонд ще подпомогне най-уязвимите групи от зелената трансформация

Европейският съюз има за цел да превърне икономиката си в неутрална по отношение на климата до 2050 г. Това е заложено в основата на Европейския зелен пакт и е в съответствие с ангажимента на ЕС за глобални действия в областта на климата в рамките..

публикувано на 14.09.21 в 08:35
Жозеп Борел

ЕС обсъжда създаването на военни сили за бързо реагиране

ЕС трябва да има сили за бързо реагиране, за да може да действа автономно където и когато ситуацията го налага. Това беше една от основните теми, които министрите на отбраната и външните работи на общността обсъждаха преди дни в Словения. Върховният..

публикувано на 14.09.21 в 07:00