Съживяване на индустриалното производство в еврозоната през юни

Снимка: Архив
Индустриалното производство в 17-те страни от еврозоната се е съживило през месец юни. Данните са на Евростат. В сравнение с май, през юни индустриалното производство е нараснало с 0,7% в еврозоната, а като цяло в Евросъюза повишението е с 0,9 на сто. За сравнение цифрите на годишна база са 0,3% за еврозоната и 0,4% в Съюза.
Сред държавите, където индустриалното производство е нараснало са Ирландия, Румъния, Полша, Германия и Гърция. Най-сериозен е спадът в Холандия, Португалия и Франция.

Еврозоната започна предварителни консултации за отпускането на третия тригодишен помощен пакет на Гърция, най-вероятно на стойност над 50 милиарда евро. ИТАР-ТАСС цитира свои източник, според когото ще се обсъжда и частично отписване на дълга на Атина - най-вероятно в размер на 4 до 5 процента от брутния вътрешен продукт. Очаква се въпросът за ново антикризисно финансиране на Гърция да се обсъди от Еврогрупата през септември. Първата тригодишна програма за Гърция беше приета през 2010 година. Стойността и беше 110 милиарда евро, две трети от които предоставиха страните от еврозоната, а една трета - Международният валутен фонд.

През миналата година банките в Европейския съюз са закрили 5 500 клона, което е 2,5 % от общия брой.
Така спрямо 2008-а година, когато избухна кризата, банковите клонове са с 20 000 по-малко. По данни на Европейската централна банка банките в Евросъюза са свили с общо 8 процента клоновата си мрежа през четирите години до края на 2012 година.
По публикацията работи: А. Тонева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!