Кристиан Вигенин: ЕС няма механизмите да повлияе пряко и директно в Египет

Снимка: Архив

Нараства европейският натиск върху правителството в Кайро за повече сдържаност, в ситуация на ескалиращ конфликт растящ брой на жертвите и засилващо се ожесточение. Германският първи дипломат Гидо Вестервеле предупреди, че Египет е на прага на гражданска война. Британският външен министър Уилям Хейг припомни на египетските власти, че са поели ангажимент за диалог още при свалянето на Морси. Преди това френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел призоваха за спешни европейски консултации за ескалиращата криза в Египет и същевременно призоваха за незабавно прекратяване на насилието. Оланд и британският премиер Дейвид Камерън се обединиха около необходимостта от силно европейско послание, за да се направи опит да бъде намерен изход от кризата.

Очаква се в понеделник представители на 28-те държави членки да проведат заседание в Брюксел, на което да обсъдят положението и евентуално да подготвят среща на външните министри на ЕС.

В интервю министърът на външните работи Кристиан Вигенин проследява ескалацията на конфликта и европейските реакции, като коментира, че декларациите от Европейския съюз не могат да помогнат, ако не бъдат чути в Египет. Мнението му е, че отговорност за спиране на насилието носят тези, които държат властта. Вигенин казва, че в момента най-важно е да се намерят механизми, които да имат бърз ефект, да се помогне в рамките на близките дни.

По публикацията работи: Т.Величкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!