Г. Стоев "Индъстри Уоч": Няма как да говорим за устойчиво излизане от кризата

Снимка: Архив

Евросъюзът и еврозоната излязоха от рецесията с растеж от 0,3 на сто през второто тримесечие на годината, което е над предварителните прогнози, съобщи Евростат. Положителният развой се дължи най-вече на германската икономика, която отбеляза ръст от 0,7%.

Португалия, една от най-малките и слаби икономики в еврозоната, има най-бърз напредък с 1,1 процента. Страната е една от трите в еврозоната, които получиха спасителна помощ. В същото време Испания, която потърси подкрепа за банковия си сектор, отбелязва икономически спад от 0,1 на сто за второто тримесечие. Свиване с 0,2 процента отчитат и Италия и Холандия.

Заради слабия ръст обаче редица анализатори се съмняват, че става дума за устойчива тенденция. Георги Стоев от "Индъстри Уоч":

Тези данни касаят все още само едно или две тримесечия, тоест недостатъчно дълъг период, за да сме сигурни, че индустрията започва да се съживява. В крайна сметка нашите погледи са насочени основно към индустриалното производство като двигателя, от който започва икономическото възстановяване в Европа. Ако не видим там сериозни признаци на възстановяване (а това би се изразило в двуцифрен ръст за някои от икономиките), няма как да говорим за устойчиво излизане от кризата, смята Георги Стоев.

В момента можем да говорим за Германия като солов играч, който прави основния резултат за икономическото развитие на Европа.

За съжаление обаче останалите еворпейски страни продължават да разчитат на Германия да възстанови търсенето си на техни стоки, без да правят необходимото усилие сами да допринесат за този растеж, казва още анализаторът от "Индъстри Уоч" Георги Стоев.

По публикацията работи: Емил Костов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!