Работна група предлага промени, гарантиращи сигурността на личните данни на европейските граждани

Снимка: Архив

Европейската комисия поиска измененията в Закона за защита на данните в Европейския съюз да бъдат приети най-късно до пролетта на следващата година. Миналият януари Комисията предложи реформа на правилата за защита на личните данни и по - специално да бъдат задължени всички неевропейски компании, които предлагат продукти и услуги на потребителите в Европейския съюз изцяло да съблюдават законодателството на блока за защита на информацията. Беше предложено и въвеждане на санкции в случай на нарушения.

Групата Г29 на европейските агенции за защита на данните сезира Европейската комисия и започна независимо разследване на американската програма за наблюдение на личните данни Prism. Г29 "счита, че трябва да се преценят точните последици от програмата относно защитата на личния живот и данните на европейските граждани" и на 13 август се обърна към заместник председателя на Европейската комисия Вивиан Рединг, за да "поиска разяснения относно американското законодателство в областта на наблюдението на европейски граждани и относно програмата". Според европейските институции, отговарящи за свободите в интернет, "националните закони на държавите членки също трябва да бъдат преценявани по-точно".

Месец по- рано, Рединг изрази желанието си за засилване на защитата на европейските граждани срещу използването на личните им данни в САЩ и изрази надежда за постигането на напредък още на следващата официална среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи на 7 и 8 октомври в Люксембург. Председателят на Комисията за защита на личните данни Венета Шопова обясни, че е създадена специална работна група, която анализира случая и до края на септември ще предложи необходимите законодателни промени, които да гарантиран сигурността на личните данни на европейските граждани. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!