Вивиан Рединг споделя безпокойствата за свободата на медиите

Снимка: Архив

Еврокомисар Вивиан Рединг заяви, че споделя безпокойствата за медийната свобода, след като британските власти наредиха на вестник "Гардиън" да унищожи дисковете с изтеклата информация от Едуард Сноудън, съобщи агенция "Франс прес". Изцяло споделям опасенията на г-н Ягланд, заяви Рединг в профила си в Twitter във връзка с писмото, което председателят на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд е изпратил на британското правителство. Генералният секретар на Съвета на Европа отправи питане към британския министър на вътрешните работи Тереза Мей как подобна правителствена заповед може да се впише в задълженията на Великобритания, произтичащи от Европейската конвенция за правата на човека.

Чешката оръжейна компания "Ческа Збройовка" прекрати доставката на 50 000 пистолета за египетското министерство на вътрешните работи. Чехия е сред десетте основни доставчици на оръжие за Египет. Съобщението дойде след решението на ЕС да прекрати износа за Египет на оръжие, което може да послужи за репресии.

Русия ще предприеме защитни мерки, ако Украйна подпише търговско споразумение с ЕС, предупреди вчера руският президент Владимир Путин. Заплахата от Москва идва в седмицата, когато ЕС отправи към Русия рязко предупреждение във връзка с едностранните дискриминационни търговски ограничения, въведени от Москва спрямо Украйна. Говорителят на ЕС по търговските въпроси Джон Кланси каза, че Брюксел се съмнява в основанията на Русия за ограничаване на украинския износ. От гледна точка на ЕС, всяка икономическа заплаха от Русия към Украйна, свързана с възможното подписване на споразумение за асоцииране с ЕС, е неприемлива, подчертава той.

По публикацията работи: Ирина Недева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!