ЕК отрече че смята да пренасочи към Германия средства, отпуснати на Румъния и България за ромите

Снимка: Архив

Европейската комисия категорично отрече появилата се в медиите информация, че средства от еврофондовете, отпуснати на Румъния и България за подобряване на положението на ромите, ще бъдат пренасочени към Германия, където са се преместили много представители на ромската общност.

"Няма прехвърляне на структурни фондове, предвидени за България и Румъния към други държави", заяви за електронното издание “Еурактив” Джонатан Тод, говорител на еврокомисаря по заетостта, социалните въпроси и приобщаването Ласло Андор. Тод обясни, че разпределянето на тези фондове се прави веднъж на седем години и те се отпускат от дългосрочния бюджет на ЕС. Настоящият бюджетен цикъл приключва тази година, а следващият ще е в сила в периода 2014-2020 г. Ако страните-членки не успеят да изразходват предвидените за тях средства, парите остават в бюджета на ЕС, а не се пренасочват към други държави. Според Джонатан Тод настоящият случай не е такъв, защото нито България, нито Румъния са изгубили пари от структурните фондове за справяне с бедността.

Румънският президент Траян Бъсеску смята, че Румъния има право да получи обезщетение заради изоставянето на проекта "Набуко" и в този контекст страната може да се възползва от проекти за модернизиране на инфраструктурата, управлявани пряко от Европейската комисия, съобщи Аджерпрес.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!