Все повече бедни роми от България и Румъния отиват в Германия

Снимка: Архив

Откакто България и Румъния се присъединиха към Европейския съюз през 2007 година, все повече бедни роми се стичат от двете страни в Германия. Така, град Дуисбург се бори, за да се справи с тях, а коренните жители са притеснени, съобщава "Дойче веле".

Наполовина изядени царевични кочани, пластмасови кофи и бутилки са разхвърляни навсякъде около един от жилищните комплекси в Дуисбург. Градът се превърна в рай за хората от Източна Европа след затварянето на металургичния завод  "Круп", защото това принуди местните жители да се изместят и доведе до понижаване на наемите. Смята се, че днес между 7 и 8 хиляди роми живеят в Дуисбург, казва Ролф Карлинг от групата "Граждани за гражданите".

Петдесет и осем процента от германците са против западна военна интервенция в Сирия, чийто режим извърши миналата седмица нападение с химическо оръжие, показват данните от социологическо изследване, съобщи Франс прес. Само 33 на сто от анкетираните по поръчка на обществения тв канал Це Де Еф са на обратната позиция, а 9 на сто нямат мнение, според проучването на Политбарометър, извършено след химическата атака на 21 август. Припомня се, че Германия е една от най-влиятелните страни в Евросъюза. Германската конституция предвижда Бундестагът, който контролира въоръжените сили, да одобрява бойни действия извън границите на страната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!