Кристалина Георгиева: България трябва да се готви за по – голяма вълна от бежанци

Снимка: Архив

България трябва да се готви за по – голяма вълна от бежанци и може да разчита на помощ от партньорите си в Евросъюза, смята еврокомисарят Кристалина Георгиева. Правителството може да получи техническа и оперативна помощ за охрана на границата си по линия на Фронтекс. Възможно е да се ползват и европейски фондове, макар средствата, останали за спешни мерки през тази година да са ограничени  - 2 до 3 милиона евро.

Само за спешни мерки парите са много малко. Бяха около 13 милиона евро за тази година, но вече са останали от два до три милиона евро. Другите са резпределени за Гърция, за Италия и за Млата – страни, които вече са поискали допълнително съдействие, каза комисар Георгиева.

За по- добра охрана на границата от нелегални имигранти правителството може да поиска техническа и оперативна помощ  от Европейската агенция за външните граници, посочи Крисатлина Георгиева.

Можем да поискаме екипи, които да дойдат тук да помагат - както в охраната  на границата, така и за регистрацията на бежанците, каза Георгиева.

Цялото интервю с еврокомисар Кристалина Георгиева чуйте от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!