Метин Казак: Добре е да се изчерпят всички средства за мирно решение на кризата в Сирия

Снимка: Архив

В ситуацията около Сирия все още се запазва възможността за намиране на политическо решение на конфликта, което да устройва всички страни - членки на Съвета за сигурност на ООН. Това заяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.

За политиката на ЕП спрямо Сирия разговаряме с Метин Казак – член на Комисията по външни работи на европарламента.

Според евродепутата винаги при подобен род конфликти е добре да се изчерпят всички средства за мирно решение на кризата. Разбира се, че тук е голяма отговорността на международната общност, включително и на ЕС – заяви Метин Казак. Той съобщи, че до края на седмицата ще продължат да се водят дебати в европарламента между всички политически фракции за търсене на единно решение на кризата, защото страните-членки на ЕС имат различни позиции по кризата в Сирия.

Страните-членки са на различно мнение и това пречи на намирането на общ път и общо решение по проблемите Сирия и Египет, казва Метин Казак.

По всяка вероятност през следващата седмица ЕП ще разисква ситуацията в Сирия и тази в Египет. Надявам се на тези дебати да присъства и върховният представител на съюза за външните работи г-жа Катрин Аштън и в края на тези дебати да излезем с една обща резолюция на всички политически фракции в ЕП.

Цялото интервю на Стоян Терзиев с Метин Казак можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Стоян Терзиев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!