Манолов: Не мисля, че с евросредства трябва да се решават проблеми, когато има бежанци

Снимка: Архив

Сирийската криза е една от основните теми на започващата днес в Страсбург месечна сесия на ЕП. Растящият брой на сирийските бежанци у нас, възможностите на страната ни да предостави убежище и помощта, която можем да получим от ЕС, е акцент на срещата на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев с еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

Знаят ли местните власти как да кандидатстват и на каква европейска помощ могат да разчитат общините, които приемат бежанци – чуйте в звуковия файл. Коментар по темата направи кметът на Свиленград Георги Манолов.

Не мисля, че европейските програми са средствата, с които трябва да бъдат решавани проблеми, когато има бежанци в една община. Тези неща трябва да бъдат решавани с директна държавна политика и с целева помощ, която не е само със средства, коментира Манолов и даде пример, че трябва да се помогне с медицинска помощ, както и с повече хора, които да се занимават с реда и сигурността на територията на общината.

По думите му няма напрежение между местните хора и бежанците. Той добави обаче, че има усещане за неспокойствие. Притесненията са свързани основно със здравното състояние на бежанците и евентуално разпространение от болести.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!