Протести пред Британското посолство заради съдебно решение

Снимка: Архив

Няма нито едно фактическо доказателство, че майка й ще я нарани. Категорично не можем да приемем нито един от пунктовете на съдебното решение, нито че майката не е способна, нито, че бабата и дядото, които са искали евентуално да осиновят детето, също са неблагонадеждни и неспособни.

Това каза в интервю за предаването „Преди всички” по „Хоризонт” Снежана Миланова, един от организаторите на протеста пред Английското посолство, за решението на съда в Лондон да даде за осиновяване Меган – дете от смесен брак между българката Ели и британски гражданин. Протестите са мълчаливи и ще продължат 4 дни по 2 пъти дневно, разкри тя.

Историята започва преди около година и половина. Бракът е бил труден, с не много приятни истории и когато Ели споделя с наблюдаващата акушерка някои свои съмнения, тя ги отнася веднага в полицията. След раждането Ели и Меган са изведени от дома, настанени са под закрила в специален социален дом, но въпреки това в един момент службите, които са ги закриляли, се обръщат точно срещу тях. Ние дълбоко вярваме, че те не съблюдават интересите нито на Ели, нито на Меган, а само интересите на служителите в тези служби. Детето е при приемно семейство в Лондон и чака за осиновяване. Майката и бащата са официално разделени. Тя работи и се бори за детето си.

Основанието на съда да реши да предприеме осиновяване са предположение за в бъдеще. Англия е страна на прецеденото право и що се отнася до защитата на децата, е налице не презумпция за невиновност, а за виновност. Те основават всичко на предположения за бъдещето и ако ти искаш да докажеш, че си подходящ и добър и не си виновен, трябва да им предадеш днес доказателства за бъдещето.

Според Миланова не е сигурно дали само трудният брак и опасенията на майката за домашно насилие са били причина детето да бъде откъснато от родителите:

Когато се поровите в интернет, ще попаднете на страшни неща – колко много деца са отнети от смесени бракове. Оставате с впечатление, че тези отнемания се насочват към смесени бракове, където майката е източноевропейка. Разчита се на това, че те са сравнително бедни, сравнително свити и няма да успеят да се защитят.

Апелът на протестиращите още не е изпратен до европейски институции, но това може би ще стане, след като те получат официалното становище на Мрежата на родителите. Те ще действат съвместно и с Асоциация "Нов живот". Представител на посолството ни в Лондон е присъствал на заседанието, но се е обявил като неутрална страна, а не е заявил подкрепа за Ели, заяви Миланова. По-късно съдията е споменал пред Ели, че ако той е бил заявил подкрепата си, изходът от делото е щял да бъде друг.

По публикацията работи: Таня Величкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!