"Червената църква" край Перущица е реставрирана по европейска програма

Снимка: Архив

Раннохристиянска базилика „Червената църква" край Перущица е реставрирана по проект на Оперативна програма „Регионално развитие" чрез схемата за безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за паметници на културата с национално и световно значение, допринасящи за устойчивото развитие на туризма". Стойността на проекта е над 2 милиона лева, а основната му цел е да се консервира и реставрация „Червената църква", с което ще подпомогне развитието на културния туризъм във вътрешността на страната, притежаваща значителен туристически потенциал.
Така в резултат от реализацията на проекта е осигурен пешеходен достъп до „Червената църква", включително за лица в неравностойно положение. Оформена е панорамна алея около културната ценност и отсечка, която да свързва пътя Перущица - Пловдив с Информационния център, а оттам и с панорамната отсечка и църквата. Град Перущица и районът около него заемат особено място в историческата памет на България. Местността е богат извор на археологически находки, смята се, че сегашният град води началото си от древния град Драговец, който по всяка вероятност е бил разположен на 2-3 километра северно от днешните му граници, но е разрушен през 1364 г. Един от най-забележителните паметници от V - VI век в околността на съвременния град е раннохристиянската базилика „Червената църква.Тя е християнски храм, който е един от примерите на византийското архитектурно изкуство. Истинското име на базиликата е „Св. Богородица“, но местните, а след това и всички останали хора започнали да я наричат „Червената църква“, заради червения цвят на външната й фасада.
Драган Тенов от историческия музей в Перущица разказва за църквата. 
Той обяснява, че хората се интересуват най-много от фреските. По-ранните фрески, от началото на 6 век са с по-добро качество, отколкото тези от 12 век и затова в реставрацията са оставени по-ранните фрески. Руините на Червената църква достигат от 14 метра височина. Не бива да се възстановява изцяло, защото няма да е достоверна. Обектът още не е разрабонет изцяло - има идея там да се правят изложби и други културни прояви на открито. Червената църква е характерна именно с този мартириум, върху който е построена.

Още европейски новини:

www.euranetplusIinside.eu

По публикацията работиха: Д.Якова, В.Начкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!