ЕК отчита ръст на протекционистките мерки в световен мащаб

Снимка: Архив

ЕК отчита ръст на протекционистките мерки в световен мащаб. Това сочи разпространеният вчера доклад на ЕК, предаде АФП. От 2008 година насам ЕК е регистрирала общо 700 протекционистки мерки, прилагани от търговските партньори на ЕС. Като пример за протекционизъм ЕК дава увеличените мита за внос на стоки. Начело на списъка на страните, използващи протекционистки мерки, е Аржентина, следвана от Русия, Индонезия и Бразилия.

Между 2004 г. и 2012 г. Европейският съюз (ЕС) е помогнал на повече от 70 милиона души в развиващите се страни да получат достъп до питейна вода, и повече от 24 милиона души до подобрени санитарни съоръжения. ЕС оповести, че отделените средства от близо € 2.0 милиарда (€ 1 919 млрд. евро) са насочени към водоснабдяването и канализацията в 62 страни в периода 2008-2013 г.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери е поканен да участва в срещата на външните министри от 28-членния Европейски съюз, която ще се проведе тази събота в литовската столица Вилнюс, предаде АФП. Поканата на Кери в неофициалната среща, организирана от ротационния председател на ЕС - Литва, бе обявена от върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън в писмо до европейските министри. Ако участва в разговорите, Кери вероятно ще се опита да промени позицията на част от европейските страни, които са против военна намеса в Сирия. Засега единствено Франция е изразила готовност да участва в удари срещу Дамаск.