ЕП обсъжда енергийната ефективност и доверието във финансовата система

Снимка: Архив
В първата си сесия за новия политически сезон Европейският парламент ще обсъди в дните до четвъртък въпроси, свързани с общия пазар на енергия в ЕС и енергийната ефективност. Утре се очаква депутатите да изслушат доклад за жилищното кредитиране, в който се отбелязва, че безотговорното поведение на участниците на пазара може да подкопае устоите на финансовата система, като доведе до липса на доверие у всички страни, особено у потребителите, както и до потенциално тежки обществени и икономически последствия. Следва да се осигури увереност у потребителите, че в действията си кредиторите и кредитните
посредници отчитат интересите им. Във вторник предстои ЕП да гласува текстове, с които да бъде отправен призив държавите в ЕС да се борят с незаконните хазартни дейности и тяхната реклама. Депутатите ще обсъдят и доклад, свързан със сигурността в интернет. В сряда ЕП ще обсъди положението в Сирия и Египет, както и стратегията за вътрешна сигурност на ЕС.

От 2000 до 2011 г. близо 570 хиляди чужденци в Белгия са преминали процеса на натурализация, но напоследък броят на получилите тази възможност рязко намалява, съобщават местните медии. От началото на настоящата година молбите за получаване на гражданство чрез натурализация са около 2400, като за сравнение през миналата година, преди влизането в сила на ограничителни поправки в съответния закон, те са били близо 19 хиляди. Белгия наскоро промени законодателството си, с което направи натурализацията по-трудна заради изискването подателят на молбата да е живял законно поне пет години в кралството, да говори поне един от трите официални езика и да има работа. Белгийските имиграционни служби все още не са разгледали 40 000 молби за натурализация, уточняват изданията.
По публикацията работи: Р.Каменски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!