Официално начало на информационната кампанията за евроизборите догодина

Снимка: Архив
Европейският парламент днес поставя официално началото на информационната си кампания за предстоящите европейски избори през май 2014 година. Кампанията ще продължи и след самите избори до избирането на нов председател на Европейската комисия. Дни преди началото на кампанията европейските институции разпространиха и видеоклип за предизборната кампания. "В тези несигурни и променящи се времена, когато всеки има свои собствени проблеми и задава въпроси, на които търси отговорите, трябва да се вгледаме много внимателно в себе си. Искаме да приемем предизвикателства и наистина да въздействаме", се казва във видеопосланието на Европарламента.


Британският министър на търговията Винс Кейбъл, водеща фигура на либералдмократите, обяви, че опитите на премиера Дейвид Камерън да договори нова роля за Великобритания в Европейския съюз преди обещания референдум за оставане в блока вероятно ще бъдат блокирани от други страни-членки. По време на дебат за бъдещето на Великобритания в Европа, Кейбъл обяви, че ще е по-добре вместо да иска специално отношение към Лондон, Камерън да работи с отделните държави, за да реформира Евросъюза. Според министър Кейбъл излизането от Евросъюза ще подрони британския авторитет, ще навреди на икономиката и ще отблъсне инвеститорите.

В същото време пред "Ройтерс" председателят на европарламента Мартин Шулц каза, че Евросъюза трябва да се лиши от някои правомощия и да ги върне на държавите членки, като засили ролята си в други области. Така ще си върне общественото доверие и ще се справи с вълната от евроскептицизъм, каквато се наблюдава в страни като Великобритания. Той сподели, че е разтревожен от предложението на Камерън за провеждането на референдум за оставането на британците в Европейския съюз, но е по-вероятно да се стигне до отделянето им заради търговските предимства, които осигурява еврочленството и перспективата за реформа в блока.
По публикацията работи: П.Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!