Европейската програма „Младежта в действие” – след Лайпциг, преди Марсилия

В събота във френския град Марсилия започва поредната среща по европейската програма „Младежта в действие”. По този повод ви връщаме за кратко назад в работата по програмата през 2013 г. Към срещата, състояла се в началото на юли в германския град Лайпциг. Срещата беше организирана от Генерална дирекция „Образование и култура” на Европейската комисия в рамките на конференцията „Световни умения 2013” с цел споделяне на актуалната европейска политика за създаване на заетост. Ще чуете разговорите на колегата от Датското радио Клаус Кьергаард с европейския комисар за заетостта и социалните въпроси Ласло Андор за програмата „Младежта в действие”, както и двама студенти, разговарящи за възможностите и опита си в европейски проекти, подобни на обхванатите в „Младежта в действие”.

Ласло Андор:
Искаме да подчертаем потенциала на Европейския съюз за образование, но също и за работни места за младите хора. Вярваме, че свободата на придвижване трябва да облагодетелства всеки един, че не трябва да има „лоши години”, че трябва да работим, за да използваме всички възможности, които европейската образователна система, както и пазара на труда, предлагат. Смятам, че е очевидно, че хората могат да придобият професионален опит в други държави, да опознаят друга култура, да прехвърлят по-добрите умения, по-добрите модели както в образованието, така и в бизнеса, в погрешните практики в собствената си среда у дома.

И малко повече за програмата. „Младежта в действие” е наследник на програма „Младеж”. Нейна главна цел е да се развие сътрудничеството между младежта в Европейския съюз чрез предоставяне на възможности на младите хора в 31 страни участнички в програмата да участват в групови обмени и доброволческа работа, както и чрез осигуряване на подкрепа за широк диапазон от дейности и сътрудничество в сферата на младежта.
По публикацията работи: Любомира Константинова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!