Европейската програма „Младежта в действие” след Загреб, преди Марсилия

По повод започващата днес във френския град Марсилия среща по програмата „Младежта в действие” продължаваме да ви разказваме за нея и за извършеното през изминалото лято. Първо ще научите повече за срещата, състояла се в края на август в хърватската столица Загреб. Срещата беше организирана от Генерална дирекция „Образование и култура” на Европейската комисия. Млади хървати имаха възможността да получат информация, да чуят презентации и споделяне на опит от хърватски студенти, които са учили, пътували или живели в други европейски страни чрез европейските програми за мобилност.

Какви са целите на кампанията, насочена към младежите в Европа – Ян Трусчински, генерален директор за образованието, обучението, културата и младежта в Европейската комисия, пред колегата от радио Хърватия Лидия Петкович:
„Идеята, разбира се, е по този начин да се увеличи пригодността за заетост на младите хора. Ако знаеш повече, ако си придобил умения и компетенции, ти си способен да се приспособиш към възможностите, които се появяват на пазара на труда и би могъл по-добре от останалите да сграбчиш тези възможности.”

Младият хърватски учен Марко Кошичек е един от двамата посланици на „Младежта в действие” за Хърватия има двугодишен професионален опит в Германия:
Невъзможно е да откриеш нещо наистина важно и голямо, ако не си сътрудничиш с всички останали. Бях наистина изненадан от това колко отворени за сътрудничество са много институции в Европа. В същото време трябваше да работим много, бяхме далече от дома понякога ни липсваха семейството и приятелите ни, но като цяло оценявам опита като положителен.”

И още за резултата от програмата „Младежта в действие” от Ян Трусчински, генерален директор за образованието, обучението, културата и младежта в Европейската комисия:
„Помагайки на младите хора в обучението им в чужбина, помагайки им в така наречените кръстосани умения – работата в екип, способността да общуват с хора от други култури, интереса към другия, иновативността, им позволяваме да увеличат доверието си в самите себе си и способността си да организират живота си по най-добрия начин.”

По публикацията работи: Любомира Константинова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!